Evènements

Het tekort aan personeel is nog nooit zo groot geweest als nu. De komende jaren zien we de situatie bovendien niet verbeteren, integendeel. De arbeidsmarktkrapte zou ons allemaal moeten aanzetten tot over de grenzen kijken: het buitenland biedt immers ook opportuniteiten als talentenpool! Toch merken we heel vaak koudwatervrees om de internationale talentenvijver te gaan verkennen. In dit seminarie reiken we alvast concrete handvatten aan om te starten met internationale rekrutering.

Digitalisering, opleiding en activering van werkzoekenden en niet-actieven zal niet volstaan om de arbeidsmarktkrapte op te lossen. We moeten samen de ambitie hebben om voorbij de kerktoren te kijken en de landsgrenzen te overstijgen, ondanks alle maatschappelijke gevoeligheden. We moeten af van het negatief etiket dat op migranten gekleefd wordt. Economische migranten - lees: internationale talenten - creëren een win-winsituatie voor onze ondernemingen. 

Als we concurrentieel willen blijven in de toekomst, moeten we nu de durf hebben om de landsgrenzen over te steken om te rekruteren. Onze buurlanden tonen al hoe het moet. Internationaal talent werkt. 

In dit seminarie schetsen we het kader waarbinnen internationale talenten aangetrokken kunnen worden en met welke aspecten je rekening moet houden. We duiden de verschillende stappen in het proces en geven de drempels en kansen aan.

Programma

Tijdens dit seminarie komen onderstaande zaken aan bod:

  • Waarom inzetten op economische migratie? 
  • Wat is economische migratie? 
  • Hoe aantrekkelijk zijn wij als regio voor buitenlands talent? 
  • Wat zijn juridische aandachtspunten bij het aantrekken van internationaal talent? 
  • Welke (juridische) situaties kunnen zich allemaal voordoen? 
  • Wat zijn de procedurele voorwaarden om internationaal talent aan te trekken? 
  • Wat is het verschil tussen aantrekken van talent binnen de EU en buiten de EU? 
  • Hoe verloopt de single permit-procedure?
  • Welke documenten zijn noodzakelijk?
  • Welke informatie moet je allemaal meegeven aan een arbeidsmigrant? 
  • Wat moet een arbeidsmigrant zelf in orde brengen eens die in België aankomt? Hoe voorzie je in een goede onboarding? 
  • Voor welke profielen kan/mag ik kijken naar het buitenland? 
  • Hoe zoek je talenten binnen Europa, en buiten Europa?

Sprekers

Veronika Casteur Petrzelkova 

Veronica is Foreign Market Director bij Accent, waar ze trainingen en advies geeft rond internationale tewerkstelling. Ze treedt vaak op als experte in Europese panelgesprekken en adviseert op geregelde tijdstippen het beleid over noodzakelijke wijzigingen omtrent onder andere de single permit-procedure. Haar ervaring en kennis binnen het thema economische arbeidsmigratie wordt overal erkend. 

Sophie Maes 

Sophie Maes is advocate bij Claeys & Engels. Ze adviseert nationale en internationale cliënten omtrent diverse aspecten van internationale tewerkstelling met inbegrip van arbeidsmigratie (arbeidskaarten, single permit, visa en verblijf van buitenlandse werknemers), het individuele en collectieve arbeidsrecht en het socialezekerheidsrecht. Sophie spreekt regelmatig op interne en externe binnenlandse en buitenlandse seminaries en is auteur van diverse artikels. Ze is daarnaast ook mede-auteur van het boek Tewerkstelling buitenlandse werknemers. Binnen Ius Laboris is ze voorzitter van de Global Mobility and Immigration Expert Group.

Doelgroep

Dit seminarie is gericht op gemotiveerde hr-professionals, hr-verantwoordelijken en zaakvoerders die met een open blik naar de toekomst durven kijken.

Klik hier voor meer informatie en inschrijving.