Over ons

Claeys & Engels

 • Ons profiel

  Bij Claeys & Engels bieden we een volledig juridisch dienstenpakket aan in alle materies die betrekking hebben op human resources.

  We willen ons onderscheiden in de manier van samenwerken met onze cliënten en in het behalen van resultaten die van tel zijn voor onze cliënt.

  Elke vraag wordt behandeld door een gespecialiseerd team van advocaten dat zowel in adviesverlening als in procedure onderlegd is.

  Daarnaast staan onze advocaten ter beschikking om samen met jou interne reglementen en gedragslijnen die kaderen binnen jouw human-resourcesbeleid op te stellen en te implementeren.

  Ons kantoor is het eerste gespecialiseerde advocatenkantoor dat zowel aan een nationaal als internationaal cliënteel een full service aanbiedt in alle materies die verband houden met het menselijke kapitaal. Gelet op de groeiende internationalisering van de economie werkt Claeys & Engels actief mee aan een gespecialiseerde internationale alliantie, Ius Laboris.

 • Ons Service Commitment

  UW PERSPECTIEF + ONZE AANPAK = ECHTE RESULTATEN

  Eerst luisteren

  Human resources kent geen kleine problemen. Elke beslissing die je neemt, groot of klein, kan een significante impact hebben op uw bedrijf. Het opbouwen van een hecht en open partnership met onze cliënten helpt ons om jouw reële behoeften beter te begrijpen. Door eerst te luisteren, kunnen we je een oplossing aanbieden op maat.

  We hebben een lange en succesvolle geschiedenis in het samenwerken met cliënten in België en in het buitenland. We realiseren ons dat elk van hen zijn eigen specifieke HR-uitdagingen heeft en dat een uniforme aanpak niet werkt in HR. 

   

  Flexibiliteit om aan uw wensen te voldoen

  Wij bieden een gepersonaliseerde service op maat van de wensen van onze cliënten. Dat kan een memo met juridische verwijzingen zijn, een korte bevestiging via e-mail of een alternatieve opinie via de telefoon.

  Met een groot team van gespecialiseerde HR-advocaten in zes verschillende kantoren in België zijn we aanwezig waar je ons nodig hebt. En als stichtend lid van Ius Laboris bieden we juridische HR-diensten aan voor grensoverschrijdende kwesties in alle belangrijke jurisdicties.

   

  Creatieve denkers

  Teamwerk en creativiteit zitten in ons DNA. Bij complexe problemen en nieuwe uitdagingen werken onze advocaten nauw samen om tot inventieve oplossingen te komen.

  Door de handen in elkaar te slaan als partners en ons werk te benaderen met een open geest, bereiken we zoveel meer. Deze mentaliteit heeft ervoor gezorgd dat we als eersten rechtbankbevelen verkregen in geval van staking. Verder heeft het ons ook tot pioniers gemaakt in de ontwikkeling en uitvoering van de formule-Claeys. Onze berekeningstools voor ontslagvergoedingen worden tot vandaag beschouwd als de referentie.

   

  Een standpunt innemen

  Werken met Claeys & Engels betekent dat je een echt antwoord krijgt op uw vraag en niet gewoon een samenvatting van de wet of een overzicht van juridische opinies.

  We hanteren een pragmatische aanpak: indien je een korte memo met zakelijk advies nodig hebt, dan zullen wij jou dit bezorgen. Indien je jouw opties wenst te verkennen, dan zullen we samen met jou de zwaktes en sterktes van elk scenario bekijken.

  Soms is het juiste advies niet het gewenste advies. Maar jouw belang staat voor ons voorop en dat betekent dat onze focus ligt op het geven van het juiste advies, niet enkel op het brengen van goed nieuws.

   

  Wees gerust

  Hoewel we niet actief deelnemen aan awards of wedstrijden, ontvangen we vanuit de industrie lofbetuigingen die onze expertise illustreren. Dat blijkt ook uit onze constante hoge rankings in onder meer Legal 500, Chambers, Who's Who, ... Toch zijn het de resultaten bij onze cliënten die het beste weergeven waarom Claeys & Engels de Belgische referentie is voor een geïntegreerde juridische HR-aanpak.

  Door de combinatie van een groot cliëntenbestand met de gedeelde ervaringen van meer dan 80 advocaten kunnen we jou een onklopbare bron van kennis, ervaring en best practices op het gebied van HR aanbieden in een verscheidenheid van sectoren.

  We staan aan jouw zijde bij moeilijke onderhandelingen en rechtszaken. De behandeling van alle juridische aspecten van HR is wat we doen en waar we het beste in zijn. We stellen al onze kennis en ervaring tot jouw dienst om echte resultaten te bereiken.

   

  Elke dag verbeteren

  Ervaring is belangrijk, maar niet voldoende. We blijven investeren in kennisontwikkeling en in onze managementsystemen. We verbeteren onze eigen opleiding dagelijks. We delen onze nieuwe inzichten met onze cliënten via diverse kanalen gaande van seminaries tot korte updates en teleconferenties.

  We kijken zelfzeker naar de toekomst van onze juridische HR-praktijk. Het managen van mensen en werkkrachten is kritiek voor het succes van ondernemingen in de wereldeconomie. Tegelijkertijd wordt arbeidsrecht steeds complexer. Met onze collectieve, gespecialiseerde kennis kunnen we bijdragen aan het succes van jouw bedrijf.

 • Onze aanvullende diensten voor cliënten

  We willen onze cliënten op de hoogte houden van de juridische ontwikkelingen die verband houden met HR.

  Onze gratis update-diensten omvatten:

  Newsflashes

  Onze cliënten ontvangen op regelmatige basis newsflashes. Deze newsflashes geven beknopte en praktische informatie over relevante actuele ontwikkelingen die een impact hebben op HR en loon (nieuwe wetten, decreten, cao's, administratieve standpunten, rechtspraak, enz.). We sturen gemiddeld vijf newsflashes per maand. De bedoeling van deze newsflashes is dat ze informatief en to the point zijn, in plaats van een juridische analyse te geven.

   

  Newsletters

  Ieder jaar sturen we drie tot vier newsletters om een uitgebreider overzicht en meer gedetailleerde informatie te geven, vaak over nieuwe wetgeving. Ook een totaalbeeld van enkele van onze praktijkgebieden kan aan bod komen (bijv. belastingen, pensioenen, grensoverschrijdende tewerkstelling, enz.).

   

  Seminaries

  We organiseren elk jaar een vijftal seminaries over interessante actuele onderwerpen. Het eerste seminarie van het jaar wordt gehouden eind januari, begin februari. In dit seminarie belichten we de belangrijkste nieuwe tendenzen.

  De seminaries worden doorgaans zowel in het Nederlands als in het Frans georganiseerd in ons auditorium in Brussel. Regelmatig organiseren we ook seminaries op andere locaties (zoals Antwerpen, Luik en Gent).

   

  Workshops

  We organiseren ook workshops voor beperktere groepen over thema's die hoofdzakelijk interessant zijn voor specialisten, zoals internationale tewerkstelling/globale mobiliteit en pensioenfondsen.

   

  Teleconferenties en webconferenties

  In geval van een nieuwe relevante HR-topic, zoals een wetsontwerp dat wordt gestemd in het parlement, organiseren we teleconferenties van ongeveer één uur om de mogelijke ontwikkelingen te bespreken en vragen te beantwoorden.

   

  Basisopleiding

  Voor onze beste cliënten organiseren we elk jaar vier gratis dagsessies waarin een opleiding wordt gegeven over de basisprincipes van onze praktijk: de basisbeginselen van het arbeidsrecht, de basisbeginselen inzake loon & andere voordelen, de basisbeginselen van aanvullende pensioenen en pensioenfondsen, en de basisbeginselen van internationale tewerkstelling/globale mobiliteit. Deze opleidingen zijn vooral bedoeld voor de leden van jouw HR-team met minder ervaring in de juridische aspecten van HR. Als jouw onderneming geïnteresseerd zou zijn om deel te nemen aan deze seminaries, neem dan gerust contact met ons op via seminars@claeysengels.be.

  Op verzoek en onder te bespreken voorwaarden en omstandigheden geven we eveneens opleidingen op maat bij onze cliënten ter plaatse. 

   

  Summer Refresh

  Elk jaar organiseren we een gratis dagseminarie in het begin en aan het einde van de zomer met een update over een praktische topic. Tijdens dit seminarie geven we een volledig overzicht over wat er zich de laatste jaren op een bepaald vlak heeft voorgedaan in de praktijk.

 • Onze Geschiedenis

  Claeys & Engels werd opgericht op 1 januari 2001 door Thierry Claeys & Chris Engels.

  In vijftien jaar tijd is het kantoor gegroeid van rond de 40 naar meer dan 85 advocaten. Van bij het begin hadden we kantoren in Brussel, Antwerpen, Luik en Kortrijk. We openden een bijkomend kantoor in Gent in 2002 en in Hasselt in 2007.

  Van bij de aanvang lag de focus bij Claeys & Engels op het aanbieden van juridische HR-diensten, een gebied waarbinnen het kantoor snel erkend marktleider in België werd.

  We kijken zelfzeker naar de toekomst van onze juridische HR-praktijk. Het managen van mensen en werkkrachten is kritiek voor het succes van bedrijven in de wereldeconomie. Tegelijkertijd wordt arbeidsrecht steeds complexer. Met onze collectieve, gespecialiseerde kennis kunnen we bijdragen aan het succes van jouw bedrijf.

 • Varia

  Informatie aangaande onze verzekeraars

  Waarborgen

  Gegevens van de verzekeraar

  Territoriale dekking

  Eerste rang -

  Tot 2.500.000 EUR per schadegeval

   

   

   

   

  Eerste rang -

  Tot 1.250.000 EUR per schadegeval

  (via de balies - verplichte verzekering)

  Voor de advocaten bij de balie van Antwerpen, Brussel (Nederlandse orde), Gent, Hasselt en Kortrijk:

  Amlin Europe nv - Bijkantoor België

  (leidende verzekeraar)

  Koning Albert II-laan 37

  1030 Brussel

  Voor advocaten bij de balie van Luik en Brussel (Franse orde):

  Ethias Assurance 

  rue des Croisiers 24

  4000 Liège

  Wereldwijd, met uitzondering van claims ingesteld in of naar het recht van de USA/Canada (dekking door de polis "Tweede rang" in "Verschil in Voorwaarden")

  Tweede rang -

  Tot 10.000.000 EUR per schadegeval in "Verschil in Voorwaarden" en "Verschil in Limieten" ten opzichte van de balie-polissen

  AIG Europe Limited - Belgian branch

  Pleinlaan 11

  1050 Brussel

  Wereldwijd

  (Opmerking: het verzekerde plafond voor de schadegevallen in de USA/Canada is beperkt tot 25.000.000 EUR per schadegeval en 50.000.000 EUR per jaar)

  Derde rang -

  15.000.000 EUR per schadegeval bovenop 10.000.000 EUR (zie hierboven)

  Lloyd's of London (hoofdverzekeraar)

  One Lime Street

  London EC3M 7HA

  (United Kingdom)