Bart concentreert zijn activiteiten binnen het arbeidsrecht en het socialezekerheidsrecht, waarover hij uitgebreid heeft gepubliceerd en gedoceerd tijdens talrijke seminaries. Hij wordt beschouwd als één van de toonaangevende advocaten in België op het vlak van actieve bijstand aan werkgevers die doorgedreven controles en onderzoeken ondergaan van de diverse sociale inspectiediensten.

Bart behoort tot de 26 Belgische experten op vlak van Labour, Employment & Benefits Law die opgelijst zijn in Who’s Who Legal: Labour & Employment 2017. In 2018 wordt hij als volgt vermeld: “Bart Adriaens is a leading name in labour and social security law. He advises employers who are subject to investigations and has an in-depth knowledge of European labour inspectorates.” In de Who’s Who Legal 2021, wordt hij aanbevolen als volgt: “With over 20 years’ experience, Bart Adriaens is singled out for being a “very strong lawyer” who excels in labour and social security law.”

De edities 2021 en 2022 van Chambers and Partners vermelden Bart als volgt: “He is particularly strong on social security law matters and represents clients in investigations and employment audits." Verlende jaar een marktcommentator prees ook: "He is excellent at cases against the public employment authority". In 2017 werd hij als volgt vermeld: "Kortrijk-based partner Bart Adriaens focuses on social security law, with additional expertise in counselling clients subject to audits by the relevant authorities. With over 20 years of experience, he is also noted for his numerous publications and presentations at seminars on labour topics."

Bart startte zijn carrière aan de Brusselse Balie, en plaatste zich in 1995 over naar de Kortrijkse Balie, waar hij de eer had om in 1996 de plechtige openingsrede voor de Balie te mogen houden.

Hij behaalde zijn diploma van licentiaat in de rechten aan de universiteit van Gent (UGent) en is tevens licentiaat in het sociaal recht, een diploma dat hij behaalde aan de universiteit van Brussel (ULB).