Newsflash
Discriminatie

In het Belgisch Staatsblad verschenen op 15 mei 2014 de nodige besluiten voor de inwerkingtreding van de verplichting tot opstellen van een analyseverslag aangaande de bezoldigingsstructuur binnen de onderneming.

De wet van 22 april 2012 voerde voor ondernemingen met ten minste 50 werknemers de verplichting in om tweejaarlijks een analyseverslag op te stellen omtrent hun bezoldigingsstructuur, en dit te bespreken in de ondernemingsraad of, bij gebrek hieraan, met de vakbondsafvaardiging. Voor de schending van deze verplichting, werd ongeveer een jaar later een strafrechtelijke sanctie ingevoerd (cf. onze Newsflash van 3 september 2012 en 19 augustus 2013). De verplichting tot het opstellen van een analyseverslag bleef echter dode letter zolang de Koning niet bepaalde op welk jaar het eerste verslag betrekking diende te hebben, en hiervoor de nodige modelformulieren opstelde.

Op 15 mei 2014 werden eindelijk de nodige Koninklijke Besluiten gepubliceerd. Hieruit volgt dat een eerste analyseverslag moet worden opgesteld, dat betrekking zal hebben op het boekjaar afgesloten in 2014. Dit eerste verslag zal uitzonderlijk slechts op één boekjaar betrekking hebben. Vanaf 2015 zullen de ondernemingen om de twee jaar dergelijk verslag moeten opstellen, dat dan ook de analyse van de bezoldiging over twee boekjaren omvat.

Ook het modelformulier op basis waarvan dit verslag dient te worden opgesteld, werd intussen gepubliceerd. Dit formulier verschilt naargelang de onderneming ofwel 50 werknemers of meer en minder dan 100 werknemers, ofwel 100 werknemers of meer tewerkstelt.

Het verslag wordt verstrekt en besproken binnen de drie maanden volgend op het afsluiten van het boekjaar. De bespreking heeft in ieder geval plaats vóór de algemene jaarvergadering van de aandeelhouders.

Naast de KB's omtrent het verplichte analyseverslag, verscheen op 21 mei 2014 ook een KB dat de bevoegdheden, competenties en deontologische regels vastlegt van de bemiddelaar die de werkgever op voorstel van de ondernemingsraad of, bij gebrek hieraan, de vakbondsafvaardiging kan aanstellen onder zijn personeelsleden. De werkgever kan deze slechts uit zijn positie als bemiddelaar ontslaan na akkoord van alle werknemersvertegenwoordigers in de ondernemingsraad of de vakbondsafvaardiging.

De bemiddelaar verstrekt advies, hoort werknemers die menen het slachtoffer te zijn van een ongelijke behandeling en gaat eventueel over tot een interventie bij een lid van de hiërarchische lijn. Hij heeft recht op opleidingen op kosten van de werkgever. De tijd besteed aan deze opleidingen, wordt betaald als arbeidstijd.

> Actiepunt

Er dient tegen 31 maart 2015 een eerste analyseverslag te worden opgesteld omtrent het boekjaar afgesloten in 2014. Nadien dient dit verslag tweejaarlijks te worden opgemaakt.