Newsflash
Mobiliteit en immigratie

De Europese Richtlijn 2014/66/EU ("ICT"-richtlijn) met betrekking tot tijdelijke overplaatsingen binnen een onderneming is eindelijk volledig omgezet in Belgisch recht.

Vanaf 16 december 2021 kunnen ondernemingsgroepen, een ICT-vergunning krijgen om bepaalde onderdanen van derde landen in België tewerk te stellen. Deze werknemers zullen bovendien ook over een grotere mobiliteit binnen de Europese Unie beschikken.

Hoewel reeds een wet van 31 juli 2020 betreffende de categorie tijdelijke overplaatsingen binnen een onderneming was aangenomen, was het nog wachten op de bekendmaking van een uitvoeringsbesluit alvorens de dienst Vreemdelingenzaken de “ICT” vergunningen zou kunnen afleveren.  

Dit is nu gebeurd met het koninklijk besluit van 26 november 2021 tot uitvoering van de voornoemde wet van 31 juli 2020, dat gisteren, 16 december 2021, in werking is getreden.

De “tijdelijke overplaatsing binnen een onderneming”

De categorie "ICT" maakt het mogelijk een werk- en verblijfsvergunning te verkrijgen voor de tijdelijke overplaatsing van bepaalde onderdanen van derde landen die in dienst zijn van een onderneming buiten de Europese Unie, naar een binnen de Unie gevestigde entiteit die tot die onderneming of tot dezelfde groep van ondernemingen behoort.

Het is ook mogelijk voor onderdanen van derde landen die al een ICT-vergunning hebben in een andere EU-lidstaat en die als tweede lidstaat naar België komen:

  • Om voor een korte periode in België te verblijven en te werken: maximaal 90 dagen over een periode van 180 dagen
  • Om een "lange termijn mobiliteitsvergunning" te krijgen om langer dan 90 dagen in België te verblijven en te werken.

Omgekeerd kunnen houders van een in België afgeleverde ICT-vergunning hun mobiliteit ook gebruiken om voor korte of langere tijd in een andere lidstaat te verblijven en te werken. De voorwaarden en modaliteiten in verband met deze vorm van mobiliteit moeten echter worden geverifieerd volgens de toepasselijke voorschriften van de betrokken lidstaat.

Voorwaarden voor het verkrijgen van de vergunning

Aangezien de materie gedeeltelijk geregionaliseerd is, verschillen de voorwaarden voor het verkrijgen van een ICT-vergunning naar gelang de plaats van tewerkstelling in België.

De gemeenschappelijke voorwaarden kunnen echter als volgt worden samengevat:

  • De gastentiteit en de in een derde land gevestigde onderneming moeten tot dezelfde vennootschap of groep van vennootschappen behoren;
  • De werknemer moet vóór de datum van overplaatsing een zekere anciënniteit hebben door gedurende een bepaalde tijd bij de betrokken vennootschap of groep van vennootschappen te hebben gewerkt als leidinggevende, specialist of stagiair;
  • De werknemer moet over een bepaald niveau van beroepskwalificatie beschikken:
    • Een diploma hoger onderwijs (ten minste 3 jaar na de middelbare school) voor kaderleden en deskundigen;
    • Een universitair diploma voor stagiairs.
  • Het loon van de overgeplaatste werknemer mag gedurende de gehele overplaatsing niet minder gunstig zijn dan dat van werknemers in vergelijkbare functies.

Elk Gewest stelt daarnaast specifieke voorwaarden vast inzake anciënniteitsvereisten en bezoldiging, en eventueel, voor het Brusselse Gewest, inzake de voorwaarden voor terugkeer en het type overeenkomst dat tussen de partijen moet worden gesloten.

Ter illustratie, zo is voor “ICT” -  specialisten in het Vlaams en het Waals Gewest een bruto jaarloon van 45.096 EUR (bedrag voor 2022) vereist, terwijl voor het Brussels Gewest een bedrag van 45.616 EUR (bedrag voor 2022) vereist is. 

Geldigheidsduur en vernieuwing

De geldigheidsduur van de ICT-vergunning bedraagt maximaal drie jaar voor leidinggevenden en specialisten, en één jaar voor stagiairs.

Actiepunt

Vanaf 16 december 2021 is het mogelijk zijn om een ICT-vergunning aan te vragen voor bepaalde categorieën buitenlandse werknemers die in dienst zijn in een groep van ondernemingen. Werkgevers moeten daarom nagaan of zij van deze mogelijkheid gebruik kunnen maken.