Newsflash

Op 6 april 2023 hebben de sociale partners, vertegenwoordigd in de Groep van 10, een Interprofessioneel akkoord gesloten met betrekking tot een aantal maatregelen inzake minimumloon, aanvullende pensioenen, flexibiliteit, eindeloopbaan en de verlenging van lopende dossiers. Met de Wet van 31 juli 2023, die op 5 september 2023 gepubliceerd werd in het Belgisch Staatsblad, worden enkele van de overeengekomen maatregelen uitgevoerd, met name de relance-uren en de innovatiepremies. Beide maatregelen zijn niet nieuw, maar we frissen de voornaamste aandachtspunten hierbij even op.

Herinvoering van de Relance-uren

Tijdens de coronapandemie maakte de regering het voor essentiële sectoren mogelijk om 120 bijkomende vrijwillige overuren, relance-uren, genaamd te presteren.

Deze maatregel werd door het IPA van 2021 – 2022 verruimd naar alle sectoren en was van toepassing tot en met 31 december 2022. Vanaf 1 januari 2023 kon er dus geen gebruik meer gemaakt worden van deze relance-uren.

Het IPA 2023-2024 voert deze relance-uren evenwel opnieuw in vanaf 1 juli 2023.

Concreet heeft dit tot gevolg dat werknemers vanaf 1 juli 2023 terug 220 vrijwillige overuren kunnen presteren, zijnde 100 vrijwillige overuren (basiscontingent) + 120 relance-uren (= bijkomend contingent) en dit tijdens elk van de volgende periodes:

  • 1 juli 2023 tot 31 december 2023;
  • 1 januari 2024 tot 31 december 2024;
  • 1 januari 2025 tot 30 juni 2025

De relance-uren zijn (para)fiscaal zeer gunstig:

  • er is geen overloon of inhaalrust verschuldigd;
  • ze zijn vrijgesteld van sociale bijdragen; en
  • ze zijn ook vrijgesteld van inkomstenbelastingen voor zover ze gepresteerd werden in de periode van 1 juli 2023 tot en met 30 juni 2025 én er geen conventioneel overloon betaald werd. De fiscale vrijstelling verdwijnt immers van zodra de werkgever een extra verloning voor de relance-uren zou betalen.

Uit het voorgaande volgt dus dat het brutoloon voor deze overuren, in principe, netto uitbetaald kan worden.

Belangrijk is tevens dat de werknemer – voorafgaandelijk – schriftelijk uitdrukkelijk akkoord moet gaan met het presteren van relance-uren. Het akkoord is zes maanden geldig en kan hernieuwd worden.

Verlenging innovatiepremie

Een innovatiepremie is een premie die wordt betaald door werkgevers aan hun creatieve werknemers voor het aanbrengen van een nieuw idee dat binnen de onderneming uitgevoerd wordt.

Deze premie kan vrij van sociale bijdragen en belastingen aan de werknemer toegekend worden op voorwaarde dat:

  • ze toegekend wordt voor een nieuwigheid die een daadwerkelijke meerwaarde betekent met betrekking tot de normale activiteiten van de werkgever;
  • de innovatie niet het voorwerp uitmaakt van een voorafgaande offerteaanvraag of vraag tot bestek voor de aanschaf van producten of processen die door een derde werd gericht aan diegene die de premie toekent;
  • de innovatie het voorwerp is van een prototype of van een aanvraag voor de vervaardiging van een prototype of er moeten interne onderrichtingen aanwezig zijn die erop wijzen welke wijzigingen de innovatie zal teweegbrengen in de normale activiteiten van de onderneming;
  • de premie niet toegekend wordt ter vervanging of ter omzetting van loon;
  • de premie enkel toegekend wordt aan werknemers verbonden met een arbeidsovereenkomst;
  • het bedrag per werknemer de maandelijkse bruto bezoldiging van de werknemer niet overschrijdt per kalenderjaar;
  • het totale bedrag van de uitbetaalde premies op een kalenderjaar niet groter is dan 1% van de loonmassa van de onderneming voor dat kalenderjaar;
  • ze toegekend wordt aan maximaal 10 werknemer per innovatieproject;
  • de premie van toepassing is op maximum 10% van de werknemers. In ondernemingen die minder dan 30 werknemers tewerk stellen, mogen maximum 3 personen de premie ontvangen;
  • de criteria, de procedures en de identificatie van het project binnen de onderneming werden bekend gemaakt alsook werden meegedeeld aan de minister van Economie.

Aandachtspunt

Werknemers kunnen vanaf 1 juli 2023 tot en met 30 juni 2025 terug de (para)fiscaal gunstige relance-uren presteren. Deze uren zijn vrijgesteld van sociale bijdragen en inkomstenbelastingen. Bruto is dus gelijk aan netto. Let er wel op dat je voor het presteren van de overuren een schriftelijk uitdrukkelijk akkoord van de werknemer hebt. Zorg er ook voor dat je geen conventioneel overloon betaalt voor deze uren om te vermijden dat ze alsnog belast worden.​​​​​​​

Ook de mogelijkheid om de (para)fiscaal gunstige innovatiepremie toe te kennen, werd verlengd. Hierbij is het van belang om de correcte administratieve stappen te volgen alvorens de premie toe te kennen.