Newsflash

Het stelsel van de niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen (hierna: ‘de resultaatsbonus’) maakt het mogelijk om een belastingvrije bonus toe te kennen op voorwaarde dat binnen een bepaalde referteperiode collectieve resultaten worden gerealiseerd door één of meer ondernemingen of door een groep van werknemers. Wanneer een onderneming aan haar werknemers een resultaatsbonus wenst toe te kennen als beloning voor collectieve resultaten die moeten verwezenlijkt worden in de periode van 1 januari 2025 tot 31 december 2025, dan moet dit betrokken plan neergelegd worden tegen uiterlijk 30 april 2025.

Resultaatsbonus: het begrip in een notendop

De werkgever kan een resultaatsbonus toekennen aan alle werknemers van één of meerdere ondernemingen of een specifieke groep van werknemers, op voorwaarde dat bepaalde onzekere collectieve doelstellingen worden gerealiseerd binnen een bepaalde referteperiode van minimaal 3 maanden. De cao nr. 90 vereist dat deze collectieve doelstellingen ‘aflijnbaar, transparant, definieerbaar, meetbaar en verifieerbaar’ zijn. 

Worden de bewuste doelstellingen met succes verwezenlijkt, dan kan de werkgever een resultaatsbonus uitkeren in overeenstemming met de overige afspraken van het bonusplan. In de mate dat de resultaatsbonus een bepaald maximaal brutobedrag niet overschrijdt (voor 2025 is dit maximumbedrag 4.164 EUR bruto), zal op deze bonus een bijzondere socialezekerheidsbijdrage in hoofde van de werkgever verschuldigd zijn gelijk aan 33% en een bijzondere socialezekerheidsbijdrage in hoofde van de werknemer gelijk aan 13,07%. Voor de fiscus wordt de resultaatsbonus vrijgesteld van belastingen, wat maakt dat de werknemer een zeer gunstig nettobedrag effectief in handen krijgt.

Doelstellingen 

Sinds de totstandkoming van het stelsel van de resultaatsbonus werkten ondernemingen een variatie van doelstellingen uit, toegespitst op de specifieke noden van de onderneming. De Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (hierna: ‘FOD WASO’) heeft door zijn vele goed- en afkeuringen van toetredingsaktes invulling gegeven aan de concrete toepassingsmodaliteiten van de cao nr. 90. De meest opmerkelijke koerswijziging van de FOD WASO was het niet langer aanvaarden van ‘dagdagelijkse taken’ als doelstelling, zoals bijvoorbeeld het behalen van deadlines, het voeren van een correcte rapportering, netheid op de werkvloer, het volgen van opleidingen, het realiseren van een minimumaantal klantenbezoeken, enz. De FOD WASO was met name van oordeel was dat het louter correct uitvoeren van het werk en het naleven van de instructies van de werkgever worden vergoed door het ‘gewone’ loon van de werknemer.

Op vandaag kunnen (1) economische doelstellingen, (2) doelstellingen gericht op kostenbesparing, (3) doelstellingen die een zekere mate van klantentevredenheid beogen, (4) doelstellingen gericht op het verminderen van afwezigheidsdagen of arbeidsongevallen en ten slotte (5) mobiliteitsdoelstellingen het voorwerp uitmaken van een cao of toetredingsakte tot toekenning van een resultaatsbonus.

Timing

Wanneer de onderneming de implementatie van een nieuw bonusplan vooropstelt voor 2025, dan is het belangrijk de timing strikt in het oog te houden. Een bonusplan dient neergelegd te worden voordat 1/3 van de in het plan bepaalde referteperiode is verstreken, waarbij de referteperiode overeenstemt met de periode binnen dewelke de collectieve doelstellingen moeten gerealiseerd worden. 

Dit betekent concreet dat een nieuw bonusplan, waarvan de doelstellingen moeten behaald worden in de periode van 1 januari 2025 tot 31 december 2025, moet neergelegd worden tegen uiterlijk 30 april 2025.

Hou er rekening mee dat, wanneer er binnen de onderneming een vakbondsafvaardiging aanwezig is voor de groep van begunstigde werknemers, het bonusplan via cao moet ingevoerd worden. Deze cao moet derhalve door alle betrokken partijen ondertekend zijn én neergelegd zijn ter griffie van de Algemene Directie Collectieve Arbeidsbetrekkingen van de FOD WASO voordat de deadline van 30 april 2025 is verstreken.

Indien er voor de betrokken groep werknemers in de onderneming geen vakbondsafvaardiging aanwezig is, kan een resultaatsbonus ook toegekend worden via een toetredingsakte. Het ontwerp van toetredingsakte moet evenwel eerst nog 15 kalenderdagen uithangen binnen de onderneming, zodat de werknemers de kans hebben om opmerkingen te formuleren bij de inhoud van de toetredingsakte. Na deze periode moet ook de toetredingsakte neergelegd worden ter griffie van de Algemene Directie Collectieve Arbeidsbetrekkingen van de FOD WASO. Rekening houdend met de periode van 15 kalenderdagen tijdens dewelke het ontwerp van toetredingsakte moet uithangen én de deadline van 30 april 2025, moet de werkgever dus de nodige marge incalculeren.

In elk geval stimuleert de FOD WASO in beide gevallen de elektronische neerlegging. 

Belangrijk: De deadline van 30 april 2025 geldt enkel voor bonusplannen waarvan de doelstellingen moeten gerealiseerd worden tussen 1 januari 2025 en 31 december 2025. Wanneer een bonusplan een afwijkende referteperiode heeft, dan zal de uiterlijke datum van neerlegging eveneens afwijken. Wordt bijvoorbeeld een plan afgesloten met als referteperiode de tweede jaarhelft van 2025, dan zal het plan moeten neerliggen tegen uiterlijk 31 augustus 2025. Een plan opmaken voor het eerste kwartaal van 2025 is om die reden dan ook laattijdig op vandaag: dit plan had moeten neerliggen tegen uiterlijk 31 januari 2025. 

Overige formaliteiten

Wij brengen verder graag in herinnering dat alle formaliteiten die gepaard gaan met de toekenning van een resultaatsbonus, niet over het hoofd mogen worden gezien. Concreet moet de werkgever er in de loop van het bonusjaar op toezien dat hij de volgende stukken bewaart:

  • in geval van implementatie via toetredingsakte: het bewijs dat de toetredingsakte werd overhandigd aan de werknemers en het opmerkingenregister dat vervolgens 15 dagen werd uitgehangen;
  • de goedkeuring van de toetredingsakte of de bevestiging van registratie van de cao door de FOD WASO;
  • het bewijs dat de follow-up procedure werd gevolgd;
  • het bewijs dat de doelstelling(en) is/zijn behaald;
  • de informatiebladen die aan alle betrokken werknemers moeten overhandigd worden bij de betaling van de resultaatsbonus (alsook bij niet-betaling);
  • de detailberekeningen van het voordeel voor elke begunstigde;
  • de betalingsbewijzen.

In geval van controle door de inspectiediensten zijn dit ook de zaken die worden opgevraagd en gecontroleerd.

Cao’s vanaf 1 maart 2025

In deze context is het ten slotte nuttig om nog te benadrukken dat alle beslissingen van de Algemene Directie Collectieve Arbeidsbetrekkingen over de behandeling van onder meer ondernemingscao’s sinds 1 maart 2025 verstuurd worden via een elektronisch platform. Concreet worden de communicaties verstuurd naar de e-Box Enterprise van de onderneming en van de ondertekenende werknemersorganisaties. Deze nieuwe werkwijze brengt met zich mee dat de vakorganisaties die een cao mee ondertekenen, voortaan ook hun KBO-nummer moeten vermelden. Als er geen KBO-nummer gekend is, dan wordt de brief verstuurd naar het centrale KBO-nummer van de werknemersorganisatie. Voor de ondernemingen die een bonusplan neerleggen via een ondernemings-cao, zal het dus belangrijk zijn om hierop toe te zien. Deze aanvullende vermelding is inmiddels ook opgenomen in het model van cao voor de toekenning van een resultaatsbonus dat de FOD WASO op zijn website beschikbaar stelt: het is dus belangrijk om de laatste versie van dit modelformulier te gebruiken.

Actiepunt

Werkgevers die nog een bonusplan voor 2025 op poten willen zetten, zullen de voorbereiding moeten starten. De timing mag immers niet uit het oog worden verloren: een bonusplan kan weliswaar retroactief ingevoerd worden, doch wel beperkt tot 1/3 van de referteperiode. Bij het uitwerken van de passende doelstellingen zal verder rekening moeten gehouden worden met de visie van de FOD WASO, waarbij het vooropstellen van uitdagende economische doelstellingen (omzet, winst …) de meest ‘veilige’ keuze blijft. Ten slotte zal de werkgever ook de nodige formaliteiten tijdens het bonusjaar moeten naleven.