Jan adviseert over vennootschaps- en verbintenisrechtelijke aspecten van human resources en aanvullende pensioenen. Hij adviseert regelmatig over remuneratie van directieleden (onder meer optie-, aandelen- en andere LTI-plannen). Jan staat cliënten ook bij in outsourcing of verkooptransacties. Hij pleit in gerechtelijke procedures en arbitrages in deze domeinen. Jan heeft bijzondere expertise in vragen van corporate en pension fund governance en in de reglementering van verloning in banken, verzekeraars en beursgenoteerde bedrijven.

Jan is een stichtend lid en erevoorzitter van BePLA, "the Belgian Pension Lawyers Association" (www.bepla.be). Hij is lid van IPEBLA ("International Pensions and Employee Benefit Lawyers Association"). Jan spreekt regelmatig op seminaries in zijn praktijkdomeinen. Hij heeft tal van artikels gepubliceerd over pensioenrecht en over corporate governance.

Jan wordt als volgt vermeld in de Legal 500 EMEA 2017 editie: "Market leader Claeys & Engels handles a full range of issues for national and international companies in the private sector, and also acts for public sector bodies. Recent non-contentious work includes advising clients on large-scale restructurings, stock options and setting up pension funds. Contentious mandates included litigation arising from workplace incidents. Chris Engels, Jan Van Gysegem and Ann Witters are names to note.".

Bovendien behoort Jan ook tot de 26 Belgische experten op vlak van Labour, Employment & Benefits Law die opgelijst zijn in Who’s Who Legal: Labour & Employment 2017.

Jan studeerde af als licentiaat in de rechten aan de Universiteit Gent in 1989, na kandidatuurstudies aan de "Facultés Universitaires Notre-Dame de la Paix" in Namen. Hij behaalde in 1990 een "Master of Laws" aan de "New York University School of Law". Voordat hij Claeys & Engels als vennoot vervoegde op 1 juli 2004, was hij counsel bij het internationaal kantoor Cleary Gottlieb waar hij een brede ervaring had opgebouwd  in Belgisch en Europees ondernemings- en sociaal recht, met name in de context van bedrijfsovernames.

Hij is lid van de balies van Brussel, Gent en New York.