Henri-François Lenaerts is één van de vennoot-oprichters van het kantoor Claeys & Engels

Hij legt zich toe op het collectief en individueel arbeidsrecht en adviseert in het bijzonder over bedrijfsherstructurering (sluiting, collectief ontslag en overdracht), de relaties met vakbonden en hun afgevaardigden binnen de onderneming, de tewerkstelling van de werknemers (keuze van het statuut, stelsels van bescherming, problematiek van het pesten op het werk, ...) en ontslagen. Hij staat de ondernemingen tijdens sociale controles ook bij (sociale zekerheid, welzijn op het werk, ...).

Henri-François publiceerde over deze onderwerpen talrijke boeken en artikels en houdt regelmatig seminaries in dit verband.

Henri-François behaalde zijn diploma van licentiaat in de rechten aan de universiteit van Louvain-la-Neuve (UCL - juni 1990 - Grote Onderscheiding) en een speciale licentie sociaal en economisch recht aan de universiteit van Gent (RUGent - juni 1991 - Onderscheiding). Hij begon zijn carrière als advocaat bij de Balie te Brussel in 1991 binnen het kantoor Loeff Claeys Verbeke en is sinds 1 januari 2001 vennoot.