Newsflash
Gezondheid en veiligheid
Collectieve arbeidsbetrekkingen

Wat zijn de mogelijke pistes om uw personeel en de onderneming te beschermen?

Nu de verspreiding van het Covid-19 coronavirus in Europa in een stroomversnelling begint te raken, neemt ook het aantal vragen van ondernemingen toe. Is uw onderneming klaar om het hoofd te bieden aan de gevolgen van deze epidemie?  

Sinds het persbericht van 6 februari 2020 van de minister van Werk kan het coronavirus worden ingeroepen als een geval van overmacht. Zo kunnen Belgische bedrijven die geconfronteerd worden met de gevolgen van het coronavirus (bijvoorbeeld doordat ze geen leveringen meer ontvangen uit  China) een beroep doen op het stelsel van tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht. De werkgever moet dan een elektronische verklaring indienen bij het werkloosheidsbureau dat verantwoordelijk is voor zijn vestigingsplaats, met vermelding van het coronavirus als reden voor overmacht. De werkgever is ook verplicht om zijn verzoek te verduidelijken door elementen aan te voeren die aantonen dat er sprake is van overmacht - zijnde een onvoorziene gebeurtenis - en dat er een verband bestaat tussen het coronavirus en de overmacht.

Op basis van de welzijnswetgeving heeft de werkgever de plicht om de risico’s ingevolge het coronavirus te analyseren en op basis daarvan alle noodzakelijke en adequate maatregelen te nemen om de gezondheid, de veiligheid en het welzijn van zijn werknemers te verzekeren.

Ook de werknemers zelf hebben een belangrijke rol in het beschermen van hun gezondheid en hun welzijn en dat van hun collega’s. Zij moeten dus met hun werkgever samenwerken om deze in staat te stellen zijn verplichtingen op het vlak van de welzijnswetgeving na te komen.

Werkgevers kunnen enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen nemen om het welzijn en de gezondheid van hun personeel te waarborgen. Enkele voorbeelden hierbij zijn:

  • beperken van de zakenreizen naar China. De Belgische regering raadt alle reizen naar de provincie Hubei af en beveelt aan om alle niet-essentiële reizen naar andere delen van China uit te stellen;
  • correct informeren van het personeel zonder paniek te veroorzaken. Zo kan de werkgever via een mailing of posters toelichting geven over de huidige situatie en eventuele overheidsadviezen;
  • de medewerking van het personeel vragen bij het reizen naar landen waar een hoge besmetting werd vastgesteld. Voor werknemers die onlangs zijn teruggekeerd uit China of Italië, of in contact zijn geweest met iemand die besmet is met het virus, kan de werkgever de volledige medewerking van de werknemers vragen en hen adviseren dat ze een arts moeten raadplegen voor een diagnose. De werkgever kan daarbij de bijstand vragen van de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer.

In de context van het coronavirus kunnen de werkgever en de werknemers die recent uit China of zelfs Italië zijn teruggekeerd in onderling overleg overeenkomen dat de werknemer tijdelijk zal telewerken. Omdat de werkgever verantwoordelijk is voor de gezondheid van alle werknemers, moeten werknemers met symptomen die verband houden met het coronavirus worden aangemoedigd om zich niet op de werkvloer te begeven om zo het risico op besmetting te beperken.

Op dit moment kan de werkgever echter geen gedwongen quarantaine eisen van een werknemer die terugkeert uit China of Italië noch weigeren dat de werknemer als zodanig weer aan het werk gaat tenzij deze werknemer een reëel risico op besmetting vormt voor de andere werknemers van de onderneming. De FOD Volksgezondheid heeft er ook op gewezen dat we ons in België nog niet in de situatie van een epidemie bevinden.

Personen met een ernstig besmettingsrisico zullen in principe in quarantaine worden geplaatst na hun repatriëring naar België. Deze werknemers zullen zich ook kunnen beroepen op overmacht om de overeenkomst verder uit te voeren

Tenslotte zullen de werknemers die daadwerkelijk aan het coronavirus lijden en hierdoor niet in staat zijn hun arbeidsovereenkomst uit te voeren, mits de vereiste medische attesten, een beroep kunnen doen op de gebruikelijke regels voor arbeidsongeschikte werknemers, zoals de betaling van het gewaarborgd loon voor de eerste maand afwezigheid.

Actiepunt

Wees waakzaam nu werknemers terugkeren uit verlof en misschien in besmette gebieden verbleven hebben.