Newsflash
Sociale inspecties en strafrecht

De regering Michel I heeft van bij de start van de legislatuur duidelijk gemaakt dat de strijd tegen de sociale fraude en de sociale dumping een prioriteit was.

De regering heeft zijn algemene beleidsnota intussen vertaald in een concreet actieplan met 85 actiepunten.

De volgende acties worden door de regering als prioritair bestempeld voor 2016:

  • strijd tegen niet aangegeven arbeid en tegen bijdragefraude;
  • strijd tegen uitkeringsfraude;
  • strijd tegen sociale dumping (oneigenlijke detachering van buitenlandse werknemers naar België);
  • strijd tegen schijnzelfstandigen.

Bij de uitvoering van het plan, zullen de inspectiediensten een bijzondere aandacht besteden aan een sectorale benadering, met een focus op de zogenaamde “fraudegevoelige sectoren” zoals de bouwsector, de vleessector, de schoonmaaksector, de transportsector, de bewakingssector en de horeca.  

In de strijd tegen “zwart werk” heeft de regering onder meer de volgende sectorspecifieke maatregelen genomen:

  • de aanwezigheidsregistratie op bouwwerven van minstens 500.000 EUR in plaats van 800.000 EUR vanaf 1 januari 2016;
  • de toekomstige Construbadge voor de bouwsector;
  • de aanwezigheidsregistratie in de vleessector;
  • de “witte kassa” in de horeca.

Verder kondigt de regering een meer gestructureerde gegevensuitwisseling aan tussen sociale en fiscale administraties, en zal de kruising van databanken op het niveau van de diverse instellingen van sociale zekerheid in toenamende mate worden verdergezet.

Sinds oktober 2015 is tevens het zogenaamde “meldpunt voor eerlijke concurrentie” operationeel. Via deze website kunnen burgers, ondernemingen en organisaties melding maken van sociale fraude.

Tot slot zullen de inspectiediensten ook in 2016 aangekondigde “sociale flitscontroles” organiseren ter preventie van sociale fraude.

> Actiepunt

Bereid u voor op een mogelijk bezoek van de inspectiediensten door te zorgen dat u weet wie er bij u werkt (werknemers van onderaannemers, zelfstandigen, uitzendkrachten, ...) en dat alle contracten, registraties en arbeidsrechtelijke documenten in orde zijn. Zorg er verder voor dat u sectorspecifieke verplichtingen naleeft, zoals bijvoorbeeld de aanwezigheidsregistratie in de bouwsector en de vleessector.