Newsflash
Einde van de arbeidsovereenkomst

Vanaf 13 augustus aanstaande, geïnspireerd door het Franse model, reglementeert het Gerechtelijk Wetboek de schriftelijke getuigenverklaringen die door de partijen bij de rechter worden ingediend ter ondersteuning van hun zaak.

Schriftelijke getuigenverklaringen worden zeer vaak gebruikt voor de arbeidsrechtbanken en -hoven (het gaat dan om getuigenverklaringen van collega's, cliënten, leveranciers, ...)

Naast het relaas van de feiten, moet de schriftelijke getuigenverklaring de volgende elementen bevatten:

  • De naam, voornamen, de geboortedatum en -plaats, de woonplaats en het beroep van de opsteller;
  • Indien nodig, diens graad van bloed- of aanverwantschap met de partijen, of er sprake is van ondergeschiktheid tegenover de partijen, of ze samenwerken dan wel of ze gemeenschappelijke belangen hebben;
  • De vermelding dat de verklaring is opgesteld voor overlegging aan de rechtbank en dat de opsteller weet heeft van het feit dat hij zich door een valse verklaring aan straffen blootstelt;
  • De datum en handtekening van de opsteller van de verklaring;
  • Als bijlage een officieel document dat de identiteit aantoont van de opsteller.

Het Wetboek voorziet doelbewust geen specifieke sanctie en laat het aan de rechtbanken en hoven om te bepalen in welke mate ze krediet geven aan een schriftelijke getuigenverklaring die niet-conform is aan de wettelijke voorschriften. Een hoorzitting met de opsteller van de getuigenverklaring is ook altijd mogelijk (op verzoek van de rechter of de partijen).

> Actiepunt

Vraag aan derden die in uw geschillen de getuigenverklaringen opstellen om er alle gegevens in op te nemen die het Gerechtelijk Wetboek voorziet. Om het volledig onpartijdige karakter van de getuigenverklaring aan te tonen, vermijdt men doorgaans best het gebruik van een standaard formulier.