Newsflash
Discriminatie

De wet van 22 april 2012 ter bestrijding van de loonkloof tussen mannen en vrouwen, die verscheen in het Belgisch Staatsblad op 28 augustus jl., voert tal van nieuwe maatregelen in die concrete gevolgen hebben voor de ondernemingen.

In iedere onderneming die verplicht is om zijn jaarrekening neer te leggen, dienen de gegevens opgenomen in de sociale balans voortaan uitgesplitst te worden volgens het geslacht van de werknemers.

Bovendien dient binnen iedere onderneming die gewoonlijk meer dan 50 werknemers tewerkstelt, iedere twee jaar een analyse gemaakt te worden om te bepalen of de onderneming een genderneutraal bezoldigingsbeleid voert. Een analyseverslag, dat de loongegevens opgesplitst per geslacht bevat, dient samen met de jaarlijkse informatie overgemaakt te worden aan de Ondernemingsraad (of het CPBW). Op deze basis zal de OR (of het CPBW) oordelen of het wenselijk is om een actieplan op te stellen.

Ten slotte, kan de werkgever in diezelfde ondernemingen, op voorstel van de OR (of het CPBW) een bemiddelaar aanstellen om (i) hulp te bieden bij de toepassing van de nieuwe maatregelen en bij het opstellen van een eventueel actieplan, en om (ii) de werknemers te horen die menen dat ze slachtoffer zijn van een ongelijke behandeling, om een informele oplossing te vinden via een interventie van het ondernemingshoofd. Een koninklijk besluit moet de bevoegdheden en de vereiste competenties van de bemiddelaar, alsook de deontologische regels vastleggen.

> Actiepunten:

  • Opsplitsen van de loongegevens op basis van het geslacht in de volgende sociale balans.
  • In de ondernemingen met meer dan 50 werknemers, elke twee jaar een analyseverslag opmaken van de bezoldigingsstructuur van de werknemers.