Newsflash
Einde van de arbeidsovereenkomst

Een vraag die je beter op tijd stelt... In 2013 hebben verschillende arbeidsrechtbanken het ontslag als onregelmatig beschouwd omdat het door de verkeerde persoon ondertekend was.

Een arrest van het Arbeidshof te Bergen van 23 oktober 2013 besloot het volgende: als de ontslagbrief niet ondertekend is door een orgaan van de werkgever of door de persoon die binnen de onderneming bevoegd is om te ontslaan, dan moet de ondertekenaar beschikken over een uitdrukkelijk mandaat verkregen van één van deze personen. Het Hof herinnert er hier ook aan dat, enerzijds, de meerderheidsaandeelhouder van een vennootschap geen bestuursorgaan is en dus ook geen dergelijk mandaat kan geven, en dat, anderzijds, het mandaat wel stilzwijgend kan zijn, maar toch duidelijk moet zijn wat betreft de bevoegdheid te ontslaan.

Als de voorwaarden niet vervuld zijn, dan kan volgens het Hof de werknemer de geldigheid van het ontslag betwisten:

  • Zelfs als hij zich niet meer heeft aangeboden op het werk na het ontslag; maar
  • Op voorwaarde dat hij deze onregelmatigheid binnen een redelijke termijn inroept - in dit geval binnen de 12 werkdagen die volgen op het ontslag. In dit opzicht heeft een arrest van het Hof van Cassatie op 28 oktober 2013 beslist dat de werknemer die een dading sluit betreffende het eind van zijn overeenkomst, maar hierbij niet vraagt naar de volmacht van diegene die in naam van de werkgever tekent, de bevoegdheid tot ondertekening niet langer kan betwisten als noch de werkgever, noch de ondertekenaar dit doen.

Zelfs indien de ondertekenaar van het ontslag onbevoegd is, blijft een rechtzetting in principe mogelijk, maar volgens het Arbeidshof dient deze te gebeuren binnen de drie dagentermijn van artikel 35. Laat men dit na, dan kan de werkgever veroordeeld worden tot het betalen van de wettelijk voorziene vergoedingen.

> Actiepunt:

Voorafgaand: verzorg uw delegatie van bevoegdheden

  • Ga de hoedanigheid/de bevoegdheden na van auteur van de delegatie (is hij wel de bekwame persoon om deze en gene bevoegdheid te delegeren?)
  • Definieer duidelijk de omvang van de bevoegdheden die toegekend worden aan de mandataris, bijvoorbeeld aan uw HRD (wat wordt precies bedoeld? Het aannemen en ontslaan van alle werknemers?)
  • Voorzie een bijkomende mandataris, in geval de gewoonlijk bevoegde persoon afwezig is!

Daarna: bij twijfel, handel binnen de termijn van 3 dagen (!)

Wacht niet tot de betwisting door de ontslagen werknemer, maar laat het bevoegde orgaan of de bevoegde vertegenwoordiger uitdrukkelijk het ontslag goedkeuren, dit zo snel mogelijk en in elk geval binnen de termijn van 3 dagen.