Newsflash
Einde van de arbeidsovereenkomst

Het orgaan of de persoon door een vennootschap gemachtigd om de documenten in naam van deze vennootschap te tekenen, kan geldig het ontslag ondertekenen, zelfs indien de bevoegdheid om tot dit ontslag te beslissen niet aan dit orgaan of aan deze persoon toekomt. Belangrijk hierbij is dat de ondertekenaar door de ontslagbevoegde persoon bekleed werd met de bevoegdheid tot ondertekenen.

 

In een arrest van 16 september 2014 heeft het Arbeidshof van Luik in herinnering gebracht dat de ontslagmacht in een VZW in principe toekomt aan de raad van bestuur.

Wat indien het ontslag niet ondertekend werd door de bestuursleden?

Het Hof beslist dat het ontslag wettig is wanneer de ondertekenaar over de regelmatige bevoegdheid tot ondertekenen beschikt. Het Hof past hiermee correct de principes, die ook van toepassing zijn op vennootschappen, toe die voortkomen uit het onderscheid tussen:

  • De bestuursbevoegdheid, hetgeen tot de interne orde van de vereniging behoort: de werknemer kan hieruit geen rechten noch plichten putten;
  • De vertegenwoordigingsbevoegdheid, hetgeen tot de externe orde van de vereniging behoort: de delegatie van vertegenwoordigingsbevoegdheid is tegenstelbaar aan de werknemer.

Dit onderscheid wordt uitdrukkelijk in herinnering gebracht door het Arbeidshof.

In dit geval stelde de werknemer dat het ontslag onwettig was omdat de ondertekenaar van de ontslagbrief, die krachtens de statuten de bevoegdheid had om de vereniging te vertegenwoordigen, geen bevoegdheid had om te beslissen over het ontslag, gezien dit aan de raad van bestuur toekwam. Welnu, deze laatste had niet tot het ontslag beslist en had dit evenmin bekrachtigd.

Het Hof heeft beslist dat de werknemer het gebrek aan voorafgaande (en zelfs een latere) beslissing van de raad van bestuur niet kon inroepen, aangezien dit tot de bestuursbevoegdheid behoorde, zijnde tot de interne orde van de vereniging. Het Hof stelt dat de ondertekenaar wel degelijk de bevoegdheid had om de vereniging te vertegenwoordigen. Bijgevolg besluit het Hof dat het ontslag wettig was.

 

> Actiepunt

Er dient te worden geverifieerd of de ondertekenaar van de ontslagbrief de bevoegdheid heeft om de vennootschap te vertegenwoordigen. Indien dit niet het geval is, dient het ontslag onmiddellijk te worden bekrachtigd door de persoon die bevoegd is om tot het ontslag te beslissen. De delegaties van de bevoegdheid om documenten te ondertekenen in naam van de vennootschap dienen met zorg behandeld te worden.