Newsflash
Aanwerving en selectie

In het arrest PSA/LAS had het Europees Hof van justitie het Vlaamse taaldecreet in strijd geacht met het vrij verkeer van personen. De Vlaamse overheid heeft nu de nodige wijzigingen in een decreet gegoten.

Het nieuwe decreet dat verschenen is in het Belgisch Staatsblad van 22 april jl. wijzigt het decreet van 19 juli 1973. Het is van toepassing op de natuurlijke personen en rechtspersonen die een exploitatiezetel in het Nederlandse taalgebied hebben. Het regelt het taalgebruik voor de sociale betrekkingen tussen de werkgevers en de werknemers, alsmede voor de wettelijk voorgeschreven akten en bescheiden van de ondernemingen.

De officiële te gebruiken taal in sociale betrekkingen tussen werkgever en werknemer blijft het Nederlands.

Voor individuele arbeidsovereenkomsten kan bijkomend een rechtsgeldige versie worden opgemaakt in een door alle betrokken partijen begrepen officià«le taal van een van de lidstaten van de Europese Economische Ruimte.

Voorwaarde daarvoor is dat de werknemer zich in een van onderstaande gevallen bevindt:

  • 1° hij heeft zijn woonplaats op het grondgebied van een van de andere lidstaten van de Europese Economische Ruimte;
  • 2° hij heeft zijn woonplaats op het Belgische grondgebied en heeft gebruik gemaakt van zijn recht op vrij verkeer van werknemers of van de vrijheid van vestiging (volgens EU recht);
  • 3° hij valt onder het vrij verkeer van werknemers op grond van een internationaal of supranationaal verdrag.

Indien er verschillen zijn tussen de Nederlandstalige versie en de vertaling dan heeft de Nederlandstalige versie voorrang.

Een werkgever kan nog steeds meertaligheid eisen van een sollicitant en deze toetsen tijdens de selectieperiode.

De bestraffing bij inbreuken op het decreet werd aangepast naar een geldboete van 50 tot 500 euro. De verjaringstermijn is verlengd van één naar vijf jaar.

Het is evenwel maar zeer de vraag of met deze aanpassing de Vlaamse Decreetgever voldoende tegemoet komt aan de vereisten van het Europees Recht.

> Actiepunt

Hou er rekening mee dat voor individuele arbeidsrelaties het gebruik van het Nederlands in Vlaanderen verplicht blijft, maar dat het nu wel mogelijk is om in bepaalde gevallen bijkomend een rechtsgeldige vertaling op te stellen.