Newsflash
Gezondheid en veiligheid
Individuele arbeidsbetrekkingen

Ondanks het feit dat telewerk enorm aan populariteit wint, was de Belgische arbeidsongevallenwetgeving hier nog niet op afgestemd. De wet van 21 december 2018 houdende diverse bepalingen in sociale zaken, die in werking trad op 27 januari jl., is tegemoetgekomen aan deze lacunes.

Zo wordt het toepassingsgebied van de Arbeidsongevallenwet aangevuld met een definitie van de begrippen ‘telewerk’ en ‘telewerker’, zodat zowel structurele als occasionele telewerkers voortaan dezelfde bescherming genieten.

Ook het wettelijk vermoeden (voorheen enkel) ten gunste van de structurele telewerker - op grond waarvan het ongeval overkomen aan de telewerker geacht wordt hem te zijn overkomen door en tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst - wordt nu uitgebreid tot de occasionele telewerker. Voortaan zal dit vermoeden dus niet alleen gelden wanneer een schriftelijke overeenkomst (waarin de plaats en de uren waarop het telewerk wordt uitgevoerd is opgenomen) bestaat, maar ook indien deze worden vermeld in een ander document dat telewerk toestaat. Dit kan bijvoorbeeld een cao, het arbeidsreglement, maar ook een e-mail of een brief zijn.

Ten slotte wordt het traject dat een telewerker aflegt van zijn woonplaats naar de school of opvangplaats van zijn kinderen, en omgekeerd, gelijkgesteld met de arbeidsweg, waardoor de telewerker die een ongeval overkomt tijdens dit traject van nu af aan gedekt zal worden door de arbeidsongevallenverzekering van de werkgever. Het traject van de woonplaats van de telewerker naar de plaats waar hij zijn eetmaal neemt of aanschaft, en omgekeerd, wordt eveneens gelijkgesteld met de arbeidsweg.

> Te onthouden

Een arbeidsongeval of arbeidswegongeval van een telewerker zal voortaan gemakkelijker erkend en vergoed worden in het kader van de wettelijke arbeidsongevallenregeling.