Newsflash
Gezondheid en veiligheid

Een koninklijk besluit aangenomen op 7 februari 2018, en gepubliceerd op 7 mei jl. in het Belgisch Staatsblad, bepaalt de voorwaarden van een pilootproject in de strijd tegen burn-out. Dit pilootproject is voorzien voor de werknemers tewerkgesteld in de financiële dienstverleningssector (exclusief verzekeringen en pensioenfondsen) of in de sector voor ziekenhuizen of verpleeginstellingen met huisvesting.

Dit pilootproject kadert in de wet van 26 maart 2018 ter versterking van de economische groei en sociale cohesie, waarmee de wetgever de paritaire (sub)comités aanmoedigde om projecten op te starten in de strijd tegen burn-out.

Dit pilootproject heeft als doel om een “begeleidingstraject” aan te bieden aan werknemers die nog aan het werk zijn of arbeidsongeschikt zijn sedert minder dan 2 maand, en die bedreigd worden door of in een vroeg stadium getroffen zijn door een syndroom van professionele uitputting (burn-out) ten gevolge van een arbeidsgerelateerd psychosociaal risico.

Dit “begeleidingstraject” omvat:

  • één of twee sessies bij een burn-out begeleider ter bevestiging van de diagnose van burn-out;
  • een begeleiding door een burn-out begeleider, met twee tot vier sessies van “Stress en werkkliniek”, en één tot twee sessies van professionele heroriëntatie indien nodig, evenals één tot twee opvolgingssessies;
  • drie individuele psycho-educatieve sessies;
  • maximum zeven facultatieve sessies van begeleiding via een psycho-lichamelijke en/of cognitief-gedragstherapeutische benadering.

De werknemer die wenst deelnemen aan dit begeleidingstraject kan zich kandidaat stellen en hiertoe een bijzondere aanvraag indienen bij het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s (Fedris). Deze aanvraag moet ondertekend zijn door de behandelend arts, door de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer of de preventieadviseur psychosociale aspecten.

De kosten verbonden aan deze nieuwe maatregelen, met inbegrip van de verplaatsingskosten van de werknemer, zullen door Fedris ten laste worden genomen. Fedris zal daarbij onderzoeken of de werknemer-kandidaat in aanmerking komt. Het is de bedoeling tussen 300 en 1.000 werknemers bij dit project te betrekken.

Dit pilootproject vangt aan op uiterlijk 1 november 2018 en zal na een periode van twee jaar geëvalueerd worden.

> Te onthouden

Indien u actief bent in de sectoren waarop dit pilootproject betrekking heeft, kijk dan uit voor werknemers die symptomen van burn-out vertonen voor wie de informatie met betrekking tot het pilootproject nuttig zou kunnen zijn.

Daarnaast is het in het algemeen, en voor alle sectoren, aan te raden om na te gaan of uw onderneming haar verplichtingen inzake welzijn op het werk naleeft en reeds over een preventie- en re-integratiebeleid beschikt met betrekking tot psychosociale risico’s, en in voorkomend geval, dit regelmatig te evalueren.