Newsflash
Collectieve arbeidsbetrekkingen

Morgen, op dinsdag 10 oktober, heeft een stakingsdag plaats. Verwacht wordt dat vooral de openbare diensten worden getroffen, maar ook in de privé-sector worden acties verwacht. 

Wat zijn de concrete gevolgen van dergelijke staking voor de werknemers? 

De staker zelf zal geen recht hebben op loon, vermits hij niet gewerkt heeft. De stakingsdag  zal echter gelijkgesteld worden met een arbeidsdag voor de vakantieopbouw, ziekteverzekering, kinderbijslag en pensioen. Op deze vlakken zijn er dus geen gevolgen. Indien de staker een ongeval zou hebben op weg van of naar de staking of tijdens de staking zal dit geen arbeids(weg)ongeval vormen, vermits hij niet aan het werk is.

Werknemers die niet willen staken, maar die omwille van de staking niet of te laat op het werk verschijnen zullen voor deze staking wellicht geen aanspraak kunnen maken op gewaarborgd loon. De staking werd immers lang op voorhand aangekondigd, zodat een andere oplossing kon worden gevonden om tijdig op het werk te komen. 

Als werkgever kan het nuttig zijn alternatieven te voorzien voor werkwillige werknemers: denk maar aan thuiswerk, georganiseerd collectief vervoer of carpooling, ...

Uitzendkrachten mogen niet worden tewerkgesteld tijdens een staking en hebben geen recht op loon. Ze kunnen echter wel aanspraak maken op werkloosheidsuitkeringen vermits de staking een geval van overmacht voor hen vormt.

Tenslotte, indien de toegang tot de onderneming is geblokkeerd, is het in bepaalde gevallen mogelijk om zich - zelfs preventief - tot de rechter te wenden om de toegang tot de onderneming te vrijwaren.

> Stakers hebben geen recht op loon. 
Stel geen uitzendkrachten te werk tijdens een staking.
Voorzie tijdig alternatieven voor werkwillige werknemers: thuiswerk, carpooling of georganiseerd collectief vervoer, ...