Newsflash
Mobiliteit en immigratie

Voor tewerkstellingen buiten Europa moet telkens worden nagegaan of België met het betrokken land een sociale zekerheidsverdrag heeft gesloten.

Het basisprincipe bij de meeste verdragen is dat de werknemer onderworpen is aan de sociale zekerheid van de werkstaat, doch bij een detachering tijdelijk onderworpen kan blijven aan de sociale zekerheid van het thuisland. Deze verdere onderwerping aan de sociale zekerheid van het thuisland moet dan in de werkstaat worden bewezen met een "certificate of coverage" dat door het thuisland wordt afgegeven.

In het Belgisch Staatsblad van 22 oktober jl. werd het sociale zekerheidsverdrag tussen België en Québec gepubliceerd. Het verdrag werd op 28 maart 2006 gesloten, maar werd slechts nu gepubliceerd.

België had reeds een sociale zekerheidsverdrag gesloten met Canada. Québec neemt binnen Canada echter een bijzondere plaats in: het is immers verantwoordelijk voor de organisatie van haar eigen sociaal zekerheidsstelsel. Bijgevolg kon het verdrag met Canada niet worden toegepast in Québec. Vandaar dat er een apart sociale zekerheidsverdrag werd gesloten tussen België en Québec. Het verdrag tussen België en Québec is echter quasi identiek aan het verdrag tussen België en Canada en is sinds 1 november 2010 in werking getreden.

Het is voortaan dus ook mogelijk om werknemers tijdelijk naar Québec te detacheren met behoud van Belgische sociale zekerheid. Omgekeerd zullen werknemers die vanuit Québec naar België zijn gedetacheerd kunnen ontsnappen aan de Belgische sociale zekerheid indien zij over een "œcertificate of coverage" van Québec beschikken.

De tijdelijke verdere onderwerping aan de sociale zekerheid van het thuisland (en tijdelijk niet de werkstaat) is onder het sociale zekerheidsverdrag tussen België en Québec in principe beperkt tot een periode van 24 maanden.