Newsflash
Sociale verkiezingen

Op de plenaire vergadering van donderdag 21 mei 2015 heeft het federaal parlement het wetsontwerp aangenomen dat tot doel heeft de organisatie van de sociale verkiezingen 2016 te reglementeren en te vereenvoudigen. De nieuwe wet volgt grotendeels het advies dat de NAR eerder had uitgebracht.

Hieronder vindt u de belangrijkste elementen van de nieuwe wet die vandaag op de website van de Kamer werd gepubliceerd en die eerstdaags in het Belgisch Staatsblad zal opgenomen worden.

  • Eén wet. Bij de twee voorgaande sociale verkiezingen werd er enerzijds een algemene verkiezingswet afgekondigd, en anderzijds een specifieke wet met betrekking tot de mogelijke gerechtelijke betwistingen. De nu aangenomen wet voorziet in de afschaffing van de laatstgenoemde wet en integreert de bepalingen in één algemene verkiezingswet, zodat voortaan slechts één wet de verkiezingen regelt. Ook worden twee koninklijke besluiten, betreffende de berekening van de uitzendkrachten enerzijds en betreffende de stembiljetten in beschutte werkplaatsen anderzijds, afgeschaft en eveneens in de eengemaakte wet geïntegreerd.
  • Tewerkstellingsdrempel. De drempel van werknemers vereist voor de instelling van een ondernemingsraad blijft behouden op 100 (of bij uitzondering toch 50 indien het aantal werknemers sinds de laatste verkiezingen gezakt is onder 100, maar in 2015 nog minstens 50 bedraagt). Voor het CPBW geldt nog steeds de drempel van 50 werknemers.
  • Onverenigbaarheden. De nieuwe wet voert een nieuwe onverenigbaarheid in vanaf de volgende sociale verkiezingen: er wordt immers voorzien dat vanaf de eerstkomende verkiezingen, een vertrouwenspersoon zich niet kandidaat mag stellen, noch kan zetelen als werkgeversafgevaardigde in zowel de ondernemingsraad als het CPBW. Hiermee wordt de vertrouwenspersoon dus op hetzelfde niveau geplaatst als de preventieadviseur die evenmin als werknemers- of werkgeversafgevaardigde kan zetelen in deze organen.
  • Referentieperiode. De wet wijzigt de referentieperiode voor de berekening van de gemiddelde personeelssterkte niet. Voor de verkiezingen van 2016 moet u dus rekening houden met het kalenderjaar 2015 voor de werknemers met een arbeidsovereenkomst of een leerovereenkomst en het 4de kwartaal van 2015 voor uitzendkrachten.
    De wet voorziet wel voor de eerste maal dat voor een onderneming die het voorwerp is van een overdracht onder gerechtelijk gezag in de loop van 2015, de referentieperiode overeenstemt met de periode vanaf de overdracht tot 31 december 2015. De wetgever heeft er dus voor geopteerd om dezelfde referentieperiode te hanteren als voor een overdracht van onderneming in de loop van 2015.
  • Verkiezingsdatum (dag Y). De sociale verkiezingen moeten georganiseerd worden tussen 9 en 22 mei 2016.
  • Modeldocumenten. De nieuwe wet voorziet een reeks modeldocumenten die vakbonden en ondernemingen verplicht moeten gebruiken. De mogelijkheid om documenten via de elektronische webapplicatie van de FOD WASO up te loaden, wordt eveneens wettelijk verankerd.
  • Elektronische voordracht kandidaturen. De representatieve vakorganisaties zullen over de mogelijkheid beschikken om de kandidatenlijsten niet meer fysiek te bezorgen of per post door te sturen, maar dit op elektronische wijze te verzenden via de webapplicatie van de FOD WASO. De wet voorziet dat eens een vakorganisatie voor een bepaalde wijze van indiening gekozen heeft, deze procedure ook verplicht dient gevolgd te worden voor latere aanpassingen (weglating kandidaat, vervanging kandidaat, enz.).
  • Aanpassing verkiezingsprocedure. De wet verduidelijkt een aantal wetsbepalingen die tijdens de vorige sociale verkiezingen tot interpretatievragen aanleiding hebben gegeven en past de verkiezingsprocedure op specifieke punten aan, zoals bijvoorbeeld de afschaffing van de verplichting om verschillende documenten naar het Toezicht op de Sociale Wetten te sturen en de mogelijkheid om kandidaten die hun kandidatuur tijdig hebben ingetrokken, te vervangen.

> Actiepunt

Breng ons zeker regelmatig een bezoek op www.socialelections.be. Deze website bevat zeer nuttige informatie over de sociale verkiezingen van 2016 en zal u helpen om deze succesvol te laten verlopen. De site wordt regelmatig bijgewerkt.