Newsflash
Pensioenen

Voor de wettelijke pensioenen van werknemers, die ingaan vanaf 1 januari 2013 zullen een aantal gelijkgestelde perioden voor de tijdvakken vanaf 1 januari 2012 worden ingeperkt.De concrete uitwerking hiervan werd bepaald in het K.B. van 27 februari 2013, dat is verschenen in het Belgisch Staatsblad van 8 maart jl.

Tot voor kort werden bepaalde inactiviteitsperiodes (zoals tijdskrediet, werkloosheid, werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT - vroeger brugpensioen), ...) integraal in aanmerking genomen voor de berekening van het wettelijk pensioen, op basis van het normaal fictief loon (gemiddelde laatste loon, weliswaar beperkt tot het grensbedrag voor de berekening van het wettelijk pensioen).

Eén van de belangrijke hervormingen, die werd ingevoerd in het kader van het Vlinderakkoord (zie Newsletter van 13 januari 2012 en van 6 juli 2012), is dat voor de pensioenen die ingaan vanaf 1 januari 2013 een aantal gelijkgestelde perioden voor de tijdvakken vanaf 1 januari 2012 worden ingeperkt Met deze regeling beoogt de regering enerzijds de re-integratie van langdurige werklozen in de arbeidsmarkt te bevorderen en anderzijds om meer oudere werknemers aan het werk te houden.

De concrete uitwerking van deze maatregel is nu gebeurd via het K.B. van 27 februari 2013, dat is verschenen in het Belgisch Staatsblad van 8 maart 2013.

In essentie komt de nieuwe regeling er op neer dat periodes van loopbaanonderbreking en tijdskrediet, behalve het gemotiveerde tijdskrediet en de thematische verloven, voortaan nog voor een maximum van 12 kalendermaanden zullen worden meegeteld in de pensioenberekening. Voor 4 gelijkgestelde periodes zal het wettelijk pensioen niet meer worden berekend op basis van het normaal fictief loon, maar op basis van het referteloon, dat als basis dient om het "minimumrecht per loopbaan" jaar te berekenen. Dit "beperkt fictief loon" bedraagt voor een volledig kalenderjaar (312 dagen) 22.189,36 EUR (indexcijfer 136,09 op 1 december 2012). Het betreft hier de volgende 4 gelijkgestelde periodes:

- de derde periode van werkloosheid (langdurige werkloosheid)

- het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag t.e.m. de maand van de 59ste verjaardag van de begunstigde

- de pseudobrugpensioenen (de zgn. Canada Dry-stelsels) t.e.m. de maand van de 59ste verjaardag van de begunstigde

- de landingsbanen voor werknemers van 50 jaar en ouder en de daarmee vergelijkbare verminderingen van de arbeidsprestaties in het kader van de loopbaanonderbreking aan het einde van de loopbaan

Het K.B. bevat tal van uitzonderingen op voormelde algemene regels. Daarnaast voorziet het K.B. nog in enkele bijkomende overgangsmaatregelen bovenop de overgangsmaatregelen, die reeds waren vastgelegd in de wet van 28 december 2011 en de reparatiewet van 20 juli 2012 (zie Newsletter van 13 januari 2012 en van 6 juli 2012).

> Actiepunt:

Werknemers die in tijdskrediet, SWT, Canada Dry of landingsbanen (moeten) gaan, doen er goed aan na te gaan wat de impact zal zijn op hun wettelijk pensioen.