Newsflash
Mobiliteit en immigratie

Afgelopen dinsdag werd de wet van 11 december 2016 die de Handhavingsrichtlijn (2014/67/EU) omzet in het Belgisch recht gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Deze wet voert een aantal nieuwigheden in in geval van detachering van werknemers.

Zoals reeds aangekondigd in onze newsflash van 5 juni 2014 werd de Detacheringsrichtlijn (96/71/EG), die de “harde kern” van loon-en arbeidsvoorwaarden bepaalt in geval van detachering binnen Europa en Zwitserland, versterkt door de Handhavingsrichtlijn (2014/67/EU).

De wet van 11 december 2016 voorziet vooreerst dat werknemers die vanuit België naar een andere lidstaat of Zwitserland worden gedetacheerd en een procedure tegen hun werkgever opstarten wegens de niet-naleving van de Detacheringsrichtlijn (96/71/EG) en/of de Handhavingsrichtlijn (2014/67/EU), geen enkele nadelige behandeling mogen ondervinden.

Vervolgens voorziet de wet een aantal criteria om te beoordelen of het om een werkelijke detachering gaat.  Meer bepaald worden 2 niet-exhaustieve lijsten met feitelijke elementen ingevoerd om na te gaan of enerzijds de werknemer al dan niet tijdelijk in België werkt en anderzijds of de buitenlandse detacherende werkgever daadwerkelijke substantiële activiteiten verricht in de lidstaat waar hij is gevestigd. Deze lijsten kunnen verder bij KB worden aangevuld.   Voorts moeten buitenlandse werkgevers die werknemers naar België detacheren een verbindingspersoon aanwijzen (natuurlijke persoon) die voor hun rekening instaat voor de contacten met de Belgische inspectiediensten. Deze aanwijzing moet aan de inspectiediensten worden meegedeeld volgens een procedure die nog bij KB zal worden bepaald. Daarnaast kunnen de inspectiediensten de detacherende werkgever verzoeken om een aantal documenten te bezorgen m.b.t. de gedetacheerde werknemers.

Het betreft (i) een kopie van de arbeidsovereenkomst  (of gelijkaardig document), (ii) informatie m.b.t. de betaling van het loon en de voordelen en de voorwaarden van repatriëring, (iii) het arbeidstijdenoverzicht en (iv) de betalingsbewijzen van de lonen. De werkgever moet deze documenten gedurende 1 jaar ter beschikking houden van de inspectiediensten en op verzoek een vertaling in één van de landstalen of het Engels voorleggen.

Verder wordt er een nieuw complex systeem van hoofdelijke aansprakelijkheid voor loonschulden in de bouwsector ingevoerd. Het betreft hier een aansprakelijkheidssysteem voor de rechtstreekse contractant. Dit systeem zal bestaan naast de bestaande systemen van hoofdelijke aansprakelijkheid in de risicosectoren en de hoofdelijke  aansprakelijkheid in geval van tewerkstelling van illegale derdelanders .

Tot slot voorziet de wet in een Europees systeem om  de administratieve geldboetes wegens de niet-naleving van de detacheringsregels gemakkelijker te innen in andere EU-lidstaten (en vice-versa).

Actiepunt

De regels inzake handhaving van loon- en arbeidsvoorwaarden bij detacheringen naar België worden aangescherpt. Hou dus rekening met deze nieuwe regels.