Newsflash
Einde van de arbeidsovereenkomst
Gegevensbescherming en privacy

Een werknemer die zich herhaaldelijk negatief uitliet over zijn werkgever op zijn openbare Facebook pagina werd zonder schending van zijn recht op privacy en terecht ontslagen om dringende reden, zo oordeelde het arbeidshof van Brussel in een recent arrest.

De werkgever in kwestie was een beursgenoteerde onderneming, die ontdekt had dat één van zijn kaderleden op zijn Facebook pagina regelmatig en in het bijzonder op de dag van de bekendmaking van de halfjaarlijkse resultaten sceptische en kritische commentaar leverde over het beleid van de onderneming. Het kaderlid werd ontslagen om dringende reden.

De werknemer beriep zich op zijn recht op privacy om de door de werkgever op zijn Facebook pagina verzamelde gegevens te laten weren als bewijsmateriaal. De commentaren op het beleid van de onderneming stonden echter op het openbare en voor iedereen toegankelijke gedeelte van de Facebook pagina van de werknemer. Volgens het arbeidshof kon de werknemer niet redelijkerwijze verwachten dat niet-vrienden van deze gegevens geen kennis kunnen nemen of er gebruik van maken. Het arbeidshof meent daarentegen wel dat de Wet Elektronische Communicatie werd geschonden doordat de werkgever kennis nam van gegevens die niet persoonlijk voor hem bestemd waren, maar in toepassing van de zgn. Antigoonleer bevestigde het hof dat deze inbreuk niet voor gevolg had dat de verzamelde gegevens van de Facebook pagina geen bewijswaarde hadden.

Het arbeidshof besloot dat kritische commentaren door een kaderlid op een beursgenoteerde onderneming, en die zich bevinden op een voor iedereen toegankelijk gedeelte van een sociale netwerksite, een ontslag om dringende reden rechtvaardigen.

> Actiepunt

Informeer werknemers, bijvoorbeeld via een ICT policy, dat zij zich moeten onthouden van kritiek en commentaren op de onderneming op sociale netwerksites.