Newsflash
Mobiliteit en immigratie

De Nederlandse Tweede Kamer heeft recent ingestemd met een aantal belangrijke wijzigingen op het gebied van de toepassingsvoorwaarden van de Nederlandse fiscale 30 %-regeling, waardoor die praktisch niet langer op Belgen van toepassing zal kunnen zijn.

De 30 %-regeling is onder meer van toepassing op werknemers die gelijktijdig in Nederland werken of die naar Nederland worden gedetacheerd. Samengevat heeft zij als voordeel dat 30 % van de Nederlandse verloning geacht wordt betrekking te hebben op kosten die verbonden zijn aan de tewerkstelling in Nederland en om die reden vrij van belastingen zijn.

Om deze fiscaal gunstige regeling te kunnen toepassen, moeten een aantal voorwaarden vervuld zijn. Het zijn deze voorwaarden die nu gewijzigd worden. Zo is o.m. de looptijd van de 30 %-regeling gewijzigd (voortaan 8 jaar i.p.v. 10 jaar); is er een nieuwe algemene salarisdrempel ingevoerd (50.000,00 EUR i.p.v. 72.000,00 EUR) en zal voortaan elke periode van verblijf of tewerkstelling in Nederland binnen een referentieperiode van 25 jaar de looptijd van de 30 %-regeling inkorten.

De toch wel meest in het oog springende wijziging is de nieuwe 'kilometertoets' op basis waarvan de 30 %-regeling wordt geweigerd indien de werknemer niet kan aantonen dat hij voorafgaand zijn tewerkstelling in Nederland op meer dan 150 kilometer van Nederland heeft gewoond en dit gedurende minstens 16 maanden (te rekenen binnen een referentieperiode van 24 maanden). Deze voorwaarde betekent het einde van de 30 %-regeling voor de meeste Belgische werknemers.

De nieuwe regeling is van toepassing op alle nieuwe aanvragen vanaf 1 januari 2012.

Maar ook bestaande situaties worden geviseerd. Voor werknemers voor wie de 30 %-regeling minder dan 5 jaar van toepassing is, kan de Nederlandse fiscus in het vijfde jaar van toepassing nagaan of de voorwaarden nog steeds zijn voldaan. Vanaf dan kan de fiscus zich beroepen op de nieuwe voorwaarden met inbegrip van de 150 kilometertoets.