Newsflash
Einde van de arbeidsovereenkomst

In het kader van het eenheidsstatuut kunnen zowel arbeiders als bedienden sinds 1 april 2014 aan de werkgever vragen om hun ontslag te motiveren. In geval van kennelijk onredelijk ontslag is een schadevergoeding van 3 tot 17 weken loon verschuldigd.

Hoewel deze regeling relatief recent is, ontvingen wij reeds een van de eerste gerechtelijke uitspraken dienaangaande.

In een vonnis van 8 oktober 2015 sprak de Arbeidsrechtbank te Leuven zich uit over het ontslag van een leidinggevende bediende. Het ontslag werd door de werkgever gemotiveerd op drie gronden:

  • Veelvuldige (gewettigde) afwezigheden wegens ziekte met een negatieve impact op de werking van de onderneming (feit dat meermaals met de bediende was besproken);
  • Het handelen van de werknemer strookte niet met de samenwerkingsprincipes van de onderneming; als leidinggevende gaf dit een verkeerd voorbeeld aan de andere werknemers;
  • Klachten van klanten over de a-commerciële houding, wat ook bleek uit een personeelsevaluatie.

De rechtbank oordeelde dat van een kennelijk onredelijk ontslag geen sprake was, om volgende redenen:

  • Het is niet aan de rechtbank om de opportuniteit van het beleid van de werkgever te toetsen. De werkgever blijft vrij om te beslissen wat redelijk is en er moet respect zijn voor de verschillende beleidsalternatieven die een normale en redelijke werkgever zou overwegen.
  • De organisatie van de onderneming en van het arbeidsproces is primair gericht op economische efficiëntie en rendabiliteit. De werkgever heeft in alle redelijkheid beslist dat de individuele niet-rendabiliteit van de werknemer hierop een negatieve invloed had. Daarbij wees de rechtbank er ook op dat de werknemer als enige de bewuste leidinggevende functie uitoefende binnen de onderneming en niet zomaar vervangbaar was.
     

> Actiepunt: onderbouw een ontslagbeslissing

Zorg ervoor dat een ontslagbeslissing concreet kan onderbouwd worden om te vermijden dat er sprake is van kennelijk onredelijk ontslag.