Newsflash
Pensioenen

Op 3 februari werd de maximale referentierentevoet die verzekeraars mogen waarborgen in tak 21-verzekeringen in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd.  De maximale tariefgarantie werd door de Minister van Economie vastgesteld op 2%. Dat is 0,5% meer dan de maximale tariefgarantie die door de Nationale Bank was voorgesteld. 

Door dit besluit kunnen verzekeraars nog steeds een tariefgarantie waarborgen die hoger of gelijk is aan de WAP-rendementsgarantie. 
Het valt nog af te wachten of verzekeraars hierop zullen inspelen en de historisch lage tariefgaranties zullen aanpassen. 


De meeste pensioentoezeggingen die door een verzekeringsonderneming worden beheerd, worden via een tak 21-verzekering gefinancierd. In een dergelijk product garandeert de verzekeraar een rendement op de gestorte premies. Bovenop het rendement kan eventueel een winstdeelname worden toegekend. 

Om de financiële gezondheid van verzekeringsondernemingen te waarborgen wordt die tariefgarantie wettelijk beperkt. Tot eind 2015 bedroeg de maximale tariefgarantie 3,75%. In de praktijk zijn de huidige tariefgaranties van verzekeraars al enkele jaren gevoelig lager.

De maximale tariefgarantie wordt in principe vastgesteld door de Nationale Bank (NBB), maar de Minister van Economie kan via een Ministrieel Besluit (MB) afwijken van die beslissing.  

Met ingang van 1 januari 2016 had de NBB de maximale tariefgarantie vastgesteld op 1,5%. De Minister heeft die maximale tariefgarantie nu met een MB van 20 januari 2016 verhoogd tot 2%. 

Volgens de toelichting bij het MB wilde de Minister vermijden dat werkgevers niet langer gemotiveerd zouden zijn om een groepsverzekering te sluiten. De maximale tariefgarantie die door de NBB was voorgesteld was inderdaad 0,25% lager dan de op dit ogenblik toepasselijke WAP-rendementsgarantie. 

Begin dit jaar informeerden wij u via onze Pension wake-up call  over deze nieuwe WAP-rendementsgarantie. Voor actieve aangeslotenen bedraagt die gewaarborgde rente momenteel 1,75%. Indien het reële rendement van de verzekeraar niet genoeg is om de WAP-rendementsgarantie te dekken, moet de werkgever het verschil bijpassen. Als de tariefgarantie van de verzekeraar lager is dan de WAP-rendementsgarantie kan dit in bepaalde gevallen leiden tot een bijkomende balansprovisie.

Door de ingreep van de Minister is het voor verzekeringsondernemingen nog steeds mogelijk om een tariefgarantie aan te bieden gelijk aan, of zelfs hoger dan, de WAP-rendementsgarantie. De huidige tariefgaranties van heel wat verzekeraars zijn een stuk lager dan 1,75%.  Het is dus nog maar de vraag of verzekeraars zullen ingaan op de suggestie van de Minister en de historisch lage rentes gaan afstemmen op de WAP-rendementsgarantie. 

> Actiepunt
Ga na wat de tariefgarantie van uw (groeps)verzekeraar is en of die een impact heeft op de balansprovisies van uw onderneming.