Newsflash
Mobiliteit en immigratie

Vanaf maandag 10 september 2012 kan aan niet-EER hooggekwalificeerde werknemers een "Europese blauwe kaart" worden toegekend die hen toelaat in België te werken en te verblijven.

Deze nieuwe "unieke" verblijfsvergunning stelt niet-EER hooggekwalificeerde werknemers vrij van de verplichting een "arbeidskaart" te hebben. Wel kan gedurende de eerste 2 jaren de Europese blauwe kaart pas worden toegekend nadat de Belgische werkgever eerst een voorlopige arbeidsvergunning (geldig voor maximum 90 dagen) van de bevoegde gewestelijke overheden heeft verkregen. Vervolgens reikt de Dienst vreemdelingenzaken de Europese blauwe kaart uit indien aan alle voorwaarden inzake verblijf zijn voldaan. De Europese blauwe kaart wordt aanvankelijk toegekend voor een hernieuwbare termijn van 13 maanden. Na 2 jaar wordt de Europese blauwe kaart hernieuwd voor de duur van 3 jaar.

Een aantal categorieën van werknemers zijn echter uitgesloten waaronder de gedetacheerde werknemers.

Onder volgende voorwaarden kan een Europese blauwe kaart bekomen worden:

  • de werkgever moet met de buitenlandse werknemer een arbeidsovereenkomst hebben gesloten van onbepaalde duur of met een duur gelijk aan of hoger dan een jaar;
  • de werkgever moet de werknemer een bruto jaarloon betalen dat gelijk is aan of hoger dan 49.995 EUR (jaarlijks aan te passen);
  • de werknemer moet beschikken over een diploma hoger onderwijs (opleiding van minstens 3 jaar).

Deze nieuwe Europese blauwe kaart komt er naast de bestaande arbeidskaart B voor hooggeschoold personeel (en bijkomende verblijfsvergunning). Voordeel van de nieuwe Europese blauwe kaart is dat de werkgever maar gedurende de eerste twee jaar een (voorlopige) arbeidsvergunning meer moet aanvragen en de werknemer slechts over één "uniek" verblijfsdocument meer moet beschikken.

Tevens vergemakkelijk en versnelt de Europese blauwe kaart het verkrijgen van een verblijfsvergunning voor de gezinsleden indien de werknemer voordien met hen in een andere lidstaat van de Europese Unie met een Europese blauwe kaart heeft gewerkt en kunnen deze jaren onder bepaalde voorwaarden meetellen om in België een "permanent" verblijf na 5 jaar te verkrijgen ("C-kaart"). Anderzijds ligt de loongrens van de Europese blauwe kaart gevoelig hoger dan deze van de arbeidskaart B voor hooggeschoold personeel (thans 37.721 EUR bruto).

> Actiepunt

Alvorens over te gaan tot het aanwerven van een niet-EER werknemer, loont het de moeite om na te gaan of deze kan werken onder dit nieuwe stelsel.