Newsflash
Einde van de arbeidsovereenkomst

De CAO nr. 109 van 12 februari 2014 bepaalt dat ontslagen van arbeiders én bedienden vanaf 1 april 2014 moeten gemotiveerd worden. Bovendien is een schadevergoeding verschuldigd bij kennelijk onredelijk ontslag.

In het kader van het eenheidsstatuut geldt vanaf 1 april 2014 een motivatieverplichting voor de werkgever die overgaat tot ontslag van een arbeider of bediende die meer dan 6 maanden in dienst is. Voorafgaande aansluitende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd of voor uitzendarbeid tellen mee voor die 6 maanden.

De werkgever kan de concrete ontslagredenen uit eigen beweging schriftelijk meedelen. Zoniet, kan de werknemer om een motivatie vragen per aangetekend schrijven binnen de 2 maanden na het einde van de arbeidsovereenkomst. Bij beëindiging met een opzegtermijn moet dit verzoek gebeuren binnen de 6 maanden na betekening van de opzegging, zonder dat deze termijn de 2 maanden na het einde van de arbeidsovereenkomst kan overschrijden.

De werkgever moet vervolgens binnen de 2 maanden na het verzoek de ontslagredenen aangetekend meedelen. Zoniet moet hij de werknemer een boete betalen gelijk aan 2 weken loon.

Wanneer er sprake is van "kennelijk onredelijk" ontslag van een werknemer met een overeenkomst voor onbepaalde duur, dan is de werkgever een schadevergoeding verschuldigd die varieert van 3 tot 17 weken loon (in functie van de gradatie van de kennelijke onredelijkheid van het ontslag).

Een kennelijk onredelijk ontslag is een ontslag dat gebaseerd is op redenen die geen verband houden met de geschiktheid of het gedrag van de werknemer of die niet berusten op de noodwendigheden van de werking van de onderneming, de instelling of de dienst en waartoe nooit beslist zou zijn door een normale en redelijke werkgever.

De nieuwe regels gelden niet in volgende gevallen:

  • beëindiging van uitzend- of studentencontracten;
  • ontslag met het oog op SWT of pensioen;
  • ontslag in het kader van collectief ontslag, sluiting of stopzetting van de activiteit, alsook bij meervoudig ontslag zoals gedefinieerd op sectoraal niveau;
  • wanneer er een bijzondere ontslagprocedure moet nageleefd worden, voorzien in de wet of bij CAO.

Een ontslag om dringende reden dat ongegrond is kan ook kennelijk onredelijk zijn.

Voor de sectoren die onder de uitzonderingsmaatregelen vallen voor het nieuw ontslagrecht (zoals onder meer de bouwsector) geldt een afwijkende regeling.

> Actiepunt

Zorg ervoor dat u een ontslag kan motiveren met naleving van de nieuwe regels en termijnen en vermijd kennelijk onredelijke ontslagen. Wij sturen u eerstdaags een meer gedetailleerde newsletter over deze CAO nr. 109.