Newsflash
Einde van de arbeidsovereenkomst
Discriminatie

De Arbeidsrechtbank te Antwerpen sprak zich in een vonnis van 27 april 2010 uit over de vraag of een onderneming een neutrale dresscode kan opleggen aan werknemers en daarbij werknemers kan vragen geen hoofddoek te dragen op het werk.

In deze zaak wenste een werkneemster die als receptioniste werkzaam was, plotseling tijdens de werkuren een hoofddoek te dragen. De werkgever weigerde dit toe te staan op basis van een dresscode die de werknemers verbiedt om op het werk uiterlijke tekenen te dragen van hun religieuze, filosofische of politieke overtuiging. Toen verzoening niet mogelijk bleek, heeft de werkgever de arbeidsovereenkomst van de betrokken werkneemster beëindigd.

De werkneemster was van oordeel dat het ontslag een discriminatie uitmaakte op basis van haar geloof en vorderde op basis daarvan (bovenop de door de werkgever uitbetaalde opzeggingsvergoeding) een schadevergoeding gelijk aan zes maanden loon.

De rechtbank oordeelt in de eerste plaats dat een dresscode die neutrale kledij voorschrijft geen direct onderscheid op basis van religie vormt. Uiterlijke tekenen van geloof, zoals een hoofddoek, behoren volgens de rechtbank niet tot het criterium "geloof" dat beschermd wordt door de Belgische antidiscriminatiewetten.

Een hoofddoekenverbod kan daarentegen volgens de rechtbank wel een indirect onderscheid vormen. Dit indirect onderscheid kan echter worden gerechtvaardigd door een neutraliteitsbeleid binnen de onderneming. Een verbod tot het dragen van zichtbaar politiek, filosofisch of religieus kenmerkende tekens is volgens de rechtbank objectief en redelijk gerechtvaardigd vanuit de bekommernis om een harmonieuze samenwerking en samenleving tussen de werknemers onderling en tussen de werknemers en het cliënteel anderzijds te bevorderen en vrijwaren.

De rechtbank hechtte belang aan het feit dat de neutraliteitsregel was vastgelegd in het arbeidsreglement en een diversiteitspolicy.

Tegen het vonnis van de Arbeidsrechtbank van Antwerpen is nog hoger beroep mogelijk.