Newsflash

Volgens de rulingdienst kan een oneigenlijk gebruik van een warrantenplan simulatie uitmaken. Wanneer dit het geval is, worden de warranten uitgesloten van het toepassingsgebied van de wet van 26 maart 1999 met als mogelijk gevolg dat de vrijstelling van sociale zekerheidsbijdragen verloren gaat. Dit kan in het bijzonder het geval zijn indien de warrants aangeboden worden aan een werknemer aan wie de werkgever een ontslag heeft betekend. De rulingdienst heeft in een beslissing van 10 januari 2017 haar positie hieromtrent verduidelijkt.

De rulingdienst herhaalt vooreerst dat de initiële bedoeling van de wetgever er in bestond om personeelsleden meer te betrekken bij de toekomstige groei van de onderneming en hen aan te zetten hiertoe bij te dragen. Voornoemde doelstelling kan daarentegen niet meer bereikt worden wanneer warrants worden toegekend aan werknemers waarvan de arbeidsovereenkomst ten einde loopt.

De rulingdienst acht het daarom niet mogelijk om warrants (of aandelenopties) binnen het toepassingsgebied van de wet van 26 maart 1999 (en dus vrijgesteld van sociale zekerheidsbijdragen) toe te kennen aan een ontslagen werknemer, zelfs niet wanneer de warrants worden toegekend bovenop de wettelijk verschuldigd opzeggingsvergoeding waarop sociale zekerheidsbijdragen betaald worden.

Hetzelfde geldt in geval van beëindiging van de arbeidsovereenkomst bij onderling overleg, ontslagname, vervroegd pensioen en de beëindiging van de arbeidsovereenkomst omwille van overmacht.

Om de gelijkheid tussen de werknemers te bewaren, aanvaardt de rulingdienst daarentegen wel dat er warrants worden toegekend in de volgende twee situaties:

  • Een werknemer in opzeg die omwille van zijn werkzaamheden, nadat het ontslag of de ontslagname betekend is, nog steeds recht heeft op een variabele vergoeding, kan deze variabele vergoeding zoals de andere werknemers ontvangen in de vorm van warrants;
  • Een werknemer die - in het kader van een uitgesteld bonussysteem - deze bonus ontvangt na de effectieve beëindiging van zijn arbeidsovereenkomst, kan deze zoals de andere werknemers ontvangen in de vorm van warrants.

> Actiepunt 
Ken  geen warrants toe aan een werknemer bij de beëindiging van het contract of aan voormalige werknemers van de onderneming, tenzij deze effectieve prestaties vergoeden en toegekend worden onder dezelfde voorwaarden en modaliteiten die  van toepassing zijn op andere personeelsleden. Indien niet voldaan is aan deze voorwaarden is het risico reëel dat de warrants uitgesloten worden van het toepassingsgebied van de wet van 26 maart 1999 en zouden  er sociale zekerheidsbijdragen verschuldigd kunnen zijn.