Newsflash
Collectieve arbeidsbetrekkingen

Vanaf vandaag heeft een werknemer het recht om zonder loonverlies van het werk afwezig te zijn gedurende de tijd die nodig is om zich te laten vaccineren. De afwezigheid mag enkel als klein verlet geregistreerd worden.

Wat moet u weten als werkgever?

1. Toepassingsgebied

De wet is van toepassing op alle werknemers en werkgevers verbonden door een arbeidsovereenkomst.

2. Betaalde afwezigheid

De werknemer heeft het recht om zonder loonverlies van het werk afwezig te zijn. Zodra het tijdstip of tijdsslot van de vaccinatie door de werknemer gekend is, dient hij zijn werkgever hiervan te verwittigen. Doet hij dit niet dan zal hij geen loon kunnen eisen voor zijn afwezigheid.

3. Duur van de afwezigheid

De werknemer kan genieten van dit recht gedurende de tijd die nodig is voor de vaccinatie. Dit omvat zowel de tijd die nodig is om zich te verplaatsen naar en van het vaccinatiecentrum, als de tijd die wordt doorgebracht in het vaccinatiecentrum.

4. Privacy

De werkgever kan de werknemer verzoeken een bewijs voor te leggen van de afspraak. Indien de bevestiging niet vermeldt wanneer de werknemer aanwezig dient te zijn voor de vaccinatie, kan de werkgever verzoeken dat de werknemer de uitnodiging voorlegt. De werkgever mag noch een kopie nemen van de afspraakbevestiging, noch de gegevens manueel overschrijven. Slechts het tijdstip van de afspraak mag geregistreerd worden. De werkgever mag de informatie die hij verkrijgt enkel gebruiken met het oog op de organisatie van het werk en het verzorgen van een correcte loonadministratie. De werkgever mag de afwezigheid van de werknemer slechts registreren als klein verlet. De redenen voor het klein verlet en eventuele gezondheidsproblemen mogen niet geregistreerd worden.

De maatregel treedt vanaf vandaag in werking en loopt af op 31 december 2021. Een koninklijk besluit kan die datum nog verlengen tot 30 juni 2022.