Newsflash
Arbeidstijd en vrije tijd

Met ingang van 1 januari 2017 zal de maximale periode waarin studenten aan de gunstige solidariteitsbijdrage kunnen worden tewerkgesteld (het zogenaamde "contingent")  475 uren in plaats van 50 dagen per kalenderjaar bedragen.

Werkgevers kunnen nu reeds Dimona-aangiften in uren verrichten, al moet het dan wel gaan om prestaties vanaf 1 januari 2017.

Bij KB van 13 december 2016, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 19 december 2016, heeft de wetgever het contingent voor studentenarbeid gewijzigd van 50 dagen naar 475 uren.

Vanaf 1 januari 2017 zullen op het loon betaald in het kader van studentenarbeid geen sociale zekerheidsbijdragen verschuldigd zijn, maar enkel de solidariteitsbijdrage van 8,13% (waarvan 5,42% ten laste van de werkgever) indien:

  • de student werkt op basis van een studentenovereenkomst die voldoet aan de vereisten uit de Arbeidsovereenkomstenwet;
  • gedurende maximum 475 uren, vrij te spreiden over het kalenderjaar;
  • buiten de periodes waarop de student geacht wordt de lessen of activiteiten te volgen aan de onderwijsinstelling.

De nieuwe drempel van 475 uren biedt studenten en werkgevers meer flexibiliteit, met name in sectoren waar met onvolledige dagprestaties wordt gewerkt. Prestaties van enkele uren per dag zullen niet meer leiden tot het verlies van een volledige dag.

Ingevolge een eerdere wetswijziging is het verrichten van Dimona-aangiften voor studenten in uren reeds mogelijk sinds 1 december 2016, althans voor zover het gaat om prestaties vanaf 1 januari 2017. De RSZ heeft meer duiding gegeven bij de studentenaangifte in uren in een tussentijdse instructie van 5 december 2016 . 

Studenten kunnen, net zoals voorheen, het saldo van hun contingent raadplegen via de applicatie op de website www.studentatwork.be .

Actiepunt: pas het contingent van 475 uren toe

Onthoud dat het contingent voor studentenarbeid vanaf 1 januari 2017 niet langer 50 dagen bedraagt, maar 475 uren. Het kan nuttig zijn om studenten een document te laten ondertekenen waarin zij verklaren (i) welke prestaties zij in het kalenderjaar reeds hebben uitgevoerd of nog zullen uitvoeren bij andere werkgevers en (ii) dat zij de toegangscode van de applicatie op www.studentatwork.be  zullen overhandigen. Op die manier kan worden vermeden dat u onverwacht toch de gewone socialezekerheidsbijdragen zou moeten betalen. Uiteraard kan ons team u hierin bijstaan.