Newsflash
Discriminatie

In een recent vonnis van de Arbeidsrechtbank te Gent, afdeling Roeselare van 2 mei 2016 werd een onderneming veroordeeld wegens directe discriminatie van een sollicitant op grond van leeftijd.

In deze zaak had een onderneming op haar website een vacature uitgeschreven voor een zelfstandige samenwerking. In het kader van zijn sollicitatie ontving een kandidaat een e-mail met de mededeling dat hij "het perfecte profiel" had voor de functie "met uitzondering van zijn leeftijd" en hij om deze reden niet werd uitgenodigd voor een gesprek. 

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum (Unia) stelde hierop een stakingsvordering in op grond van de Antidiscriminatiewet van 10 mei 2007.

De rechtbank oordeelde dat er sprake was van een directe discriminatie van de sollicitant op grond van leeftijd. De bewering van de onderneming dat zij recent slechte ervaringen had gehad met oudere werknemers die moeite hadden met de softwareprogramma's, kon het onderscheid op basis van leeftijd niet rechtvaardigen.

Gelet op de directe discriminatie, besloot de rechtbank:

  • de onderneming onder een dwangsom te bevelen de discriminatie te staken en haar te verbieden de sollicitant of een andere sollicitant af te wijzen op grond van leeftijd; 
  • de onderneming onder een dwangsom te bevelen het beschikkend gedeelte van het vonnis goed zichtbaar op te hangen op:
    - de hoofdzetel en de plaatsen waar sollicitatiegesprekken worden gehouden;
    - in alle winkels van de onderneming.
  • de onderneming te veroordelen tot de betaling van een forfaitaire morele en materiële schadevergoeding van 6 maanden loon. Daar er geen aannemelijke berekening voorlag, begrootte de rechtbank deze schadevergoeding ex aequo et bono op 25.000,00 EUR bruto.

> Actiepunt: pas op voor discriminatie
Onthoud dat selectieprocedures, ook voor zelfstandigen, onder het toepassingsgebied van de Antidiscriminatiewet van 10 mei 2007 vallen. Deze wet beschermt kandidaten tegen discriminatie op grond van een lijst van beschermde criteria waaronder leeftijd, seksuele geaardheid, handicap en gezondheidstoestand. Ons team kan altijd met u nagaan of een rechtvaardiging van het onderscheid dat u wenst te maken, voorhanden is.