Newsflash
Fiscaliteit en sociale zekerheid
Ondernemingsrecht en corporate governance

In een officieel gepubliceerde circulaire wordt bevestigd dat aandelenopties die rechtstreeks worden toegekend aan de zaakvoerder van een managementvennootschap, door de vennootschap aan wie deze managementvennootschap prestaties verstrekt, onder het toepassingsgebied van de wet van 26 maart 1999 vallen, zodat zij als een forfaitair voordeel van alle aard geraamd kunnen worden. Voortaan zal het daarentegen onmogelijk zijn om nog toepassing te maken van het gehalveerde percentage om het voordeel te bepalen! 

In onze newsflash van 29 november 2016 informeerden we over het standpunt van de fiscus  dat een vennootschap die samenwerkt met een managementvennootschap rechtstreeks aandelenopties kan toekennen aan de zaakvoerder van de managementvennootschap in het kader van de wet van 26 maart 1999. Deze toekenning doet volgens de fiscus geen afbreuk aan de structuur van de managementvennootschap. De fiscus stelde bovendien ook dat het voordeel alle aard dat voortvloeit uit de toekenning van de aandelenopties mogelijks gewaardeerd wordt aan de helft, zijnde 9% van het onderliggende aandeel (verhoogd met 0,5% per begonnen jaar vanaf het vijfde jaar na het aanbod) indien:

  • er wordt voldaan aan de voorwaarden voorgeschreven door de wet van 26 maart 1999 (o.a.: de optie moet betrekking hebben op de aandelen van de vennootschap-werkgever of een verbonden vennootschap);
  • de managementvennootschap een bestuurdersmandaat uitoefent in de vennootschap die de aandelenopties toekent;
  • de begunstigde de vaste vertegenwoordiger is van de managementvennootschap.

De minister van financiën reageerde begin december in de pers dat hij niet akkoord kon gaan met dit standpunt. Hij liet toen verstaan dat er een circulaire zou gepubliceerd worden die een correcte werkwijze zou weergeven. 

Vandaag werd deze langverwachte circulaire gepubliceerd. In deze circulaire wordt impliciet bevestigd dat het mogelijk is om als vennootschap aandelenopties toe te kennen aan de zaakvoerder van de managementvennootschap waarmee men samenwerkt. 

De circulaire geeft daarentegen een negatief antwoord op de vraag of de zaakvoerder van de managementvennootschap zou kunnen genieten van een taxatie op basis van een gehalveerde forfaitaire waardering van de aandelenopties, aangezien de opties geen betrekking hebben op de aandelen van de “vennootschap-werkgever”. De vraag of de managementvennootschap al dan niet een bestuurdersmandaat uitoefent in de vennootschap die de aandelenopties toekent, is voortaan irrelevant geworden. 

> Actiepunt 
In de toekomst kan u rechtstreeks aandelenopties toekennen aan de zaakvoerder van een managementvennootschap. Er zal evenwel geen toepassing meer kunnen gemaakt worden van de gehalveerde waardering om het belastbare voordeel te bepalen!